Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Έφτασε η στιγμή της αλήθειας για την Ελλάδα – Αυξάνονται οι κίνδυνοι

Bank of America Merrill Lynch: Έφτασε η στιγμή της αλήθειας για την Ελλάδα – Αυξάνονται οι κίνδυνοι
Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα το πρώτο εξάμηνο του 2015
Η στιγμή της αλήθειας για την Ελλάδα έχει φτάσει, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, η οποία εξακολουθεί να αναμένει αύξηση του ΑΕΠ το 2015 κατά 1,8%, ωστόσο έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι.
Στην 6σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "The moment of truth" (η στιγμή της αλήθειας), την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Bank of America Merrill Lynch επισημαίνει ότι 6η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015, ώστε να αποφευχθούν τα σενάρια κινδύνου για τη χώρα.
Η αβεβαιότητα θα επηρεάσει τις εξελίξεις, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν καθοριστικής σημασίας για τις προοπτικές το 2015.
Η αβεβαιότητα αυτή εξηγεί το μεγαλύτερο μέρος της εκροής των καταθέσεων και της υποαπόδοσης στα φορολογικά έσοδα το Δεκέμβριο.
Συνολικά, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν το 2014 στα 3,7 δισ. ευρώ το 2014 (από 5,44 δισ. το 2013), ενώ  ο στόχος ήταν στα 761 εκατ. ευρώ.
Αν αυτή η τάση επιμείνει, θα αμφισβητηθούν οι στόχοι για το 2015 και θα αυξηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το έτος.
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch ένας συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ με το κέντρο, ίσως με το Ποτάμι, θα παρείχε καλύτερες πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.

Τι θα συμβεί στο εξής

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τις πρώτες εβδομάδες και στη συνέχεια,
να ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης, κάποια στιγμή την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ απίθανο η κυβέρνηση να είναι σε θέση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Έτσι, το πρόγραμμα προσαρμογής θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, η τρόικα μπορεί να ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση κάποιου είδους δέσμευση για τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου ανάλογα με το πόσο επίμονη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια τέτοια δέσμευση.
Η πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί ένα πλήρες πρόγραμμα έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ένα θετικό σενάριο για το 2015 απαιτεί μια συμφωνία με την Τρόικα και υλοποίηση των βασικών μεταρρυθμίσεων.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 για να αποφευχθούν τα σενάρια κινδύνου, δεδομένου ότι το δεύτερο εξάμηνο υπάρχουν σημαντικές λήξεις ομολόγων.
Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο υπό ορισμένα σενάρια, ιδίως εάν η τρόικα δεν δείξει μεγάλη ευελιξία για τους στόχους του σημερινού προγράμματος.
Μάλιστα, η  Bank of America Merrill Lynch πιστεύει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές, ενώ θα πρέπει να αποφευχθούν τα σενάρια κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης