Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Οι σχέσεις με τη Ρωσία προκαλούν την πρώτη πολιτική καταιγίδα πάνω από την Ελλάδα

El Pais: Οι σχέσεις με τη Ρωσία προκαλούν την πρώτη πολιτική καταιγίδα πάνω από την Ελλάδα
Ο Τσίπρας εγκαινιάζει την εξωτερική πολιτική με μια φιλορωσική προσέγγιση, τονίζεται στο άρθρο της ισπανικής εφημερίδας
Η πρώτη διπλωματική κίνηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, αποφασιστικά υπέρ της Ρωσίας, έχει προκαλέσει την πρώτη πολιτική καταιγίδα στη νέα κυβέρνηση, σημειώνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Pais.
Όπως σημειώνεται, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη λύπη του που η Ε.Ε. συμπεριέλαβε την Ελλάδα, χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει διαβούλευση, σε μια δήλωση με την οποία η Μόσχα προτρεπόταν να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία και απειλούσε με νέες κυρώσεις.
Την επομένη, το νούμερο τρία του υπουργείου Εξωτερικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με το πνεύμα των κυρώσεων, ενώ και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, άνοιξε την πόρτα για στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία όσον αφορά την αγορά όπλων.
Παράλληλα, την Τετάρτη, ο υπερ-υπουργός για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Ενέργεια, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε ότι «είμαστε κατά του εμπάργκο που επιβλήθηκε στη Ρωσία».
Σε όλα αυτά, σημειώνεται, θα πρέπει να προστεθεί και μια κίνηση συμβολική, αλλά και εξίσου σημαντική.
Μέχρι τώρα, ο πρώτος πρεσβευτής που συναντιόταν με τον νέο έλληνα πρωθυπουργό ήταν αυτός των ΗΠΑ, όμως ο Αλέξης Τσίπρας έσπασε αυτή την παράδοση τη Δευτέρα, επιλέγοντας να συναντηθεί με τον ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα, κάτι που ενθουσίασε τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, με τα πρωτοσέλιδα των ρωσικών εφημερίδων να είναι ενδεικτικά: «Η Ελλάδα δίνει ένα μάθημα δημοκρατίας στις Βρυξέλλες» ή «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νέος σύμμαχος της Ρωσίας».
Δύο ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας την «παραδοσιακή συμμαχία» μεταξύ των δύο χωρών.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία είναι μακρές, όμως ποτέ δεν είχαν φτάσει σε αυτό το επίπεδο.
Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της διεθνούς περιοδείας του ως υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Μάιο, όπου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την παρουσία νεοναζί στην κυβέρνηση του Κιέβου και αποκήρυξε τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, εξηγείται και η «ανησυχία» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη την Αθήνα.
Στη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα συζητήθηκαν «όλα τα ευρωπαϊκά θέματα», όπως η κρίση στην Ουκρανία και η στάση απέναντι στη Ρωσία, το μόνο θέμα που σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών δεν υπήρξε συμφωνία.
Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, «με εκπλήσσει πολύ αρνητικά η στάση της κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία, διότι απομακρύνει την Ελλάδα από την Ευρώπη σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή».
Πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα έχει ήδη δημιουργήσει μια σοβαρή απόκλιση, υπογραμμίζει ο καθηγητής και προσθέτει ότι «δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα αλλάξει ουσιαστικά τη στάση της, όμως θα τη χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για τις διαπραγματεύσεις».
Ο Αλ. Τσίπρας θέλει να διευρύνει τη διεθνή ατζέντα και να ανοίξει άλλα μέτωπα για να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες, λέγοντας στην Ε.Ε. κάτι του στυλ «έχετε ήδη ήδη αρκετά προβλήματα με μας, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερο», σημειώνει ο Κώστας Πλιάκος, συντάκτης διεθνών της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.
«Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι ταμπού, επειδή η Αμερική εξακολουθεί να έχει σημαντική παρουσία στη χώρα, όμως η Ρωσία, για λόγους στρατηγικής και ενεργειακών θεμάτων (η εναλλακτική διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream), ενδιαφέρει περισσότερο», καταλήγει.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης