Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Η Γερμανία σκληραίνει τη στάση της εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα

El Pais: Η Γερμανία σκληραίνει τη στάση της εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα
Το Βερολίνο θέλει να αποτρέψει μια πολιτική «επιδημία» στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας
Αν και η γερμανίδα καγκελάριος χρησιμοποίησε μια εξαιρετικά διπλωματική γλώσσα στο μήνυμά της προς τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, δεν κατάφερε να κρύψει το γεγονός ότι το Βερολίνο εκτιμά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως μια απειλή στην ευρωπαϊκή πολιτική της, κάτι που δεν μπορεί να επιτρέψει.
Αυτό το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση από τον Mario Draghi, διοικητή της ΕΚΤ, του ευρείας κλίμακας προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, στο οποίο αντιτίθεται το Βερολίνο, προκαλούν τη σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας τόσο έναντι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα όσο και σε άλλα θέματα που η Ε.Ε. έχει πάνω στο τραπέζι τους επόμενους μήνες, αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες που επικαλείται το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schauble, απέρριψε την Τρίτη στην Ευρωβουλή την πιθανότητα, όχι μόνο της διαγραφής του ελληνικού χρέους, αλλά και οποιασδήποτε άλλης ελάφρυνσης.
Παράλληλα, την Τετάρτη, ο Sigmar Gabriel προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα από το Βερολίνο ότι εκείνος θα είναι ο μόνος υπεύθυνος αν τελικώς η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της και αναγκαστεί να οδηγηθεί στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
«Δεν το επιθυμούμε, όμως αυτό εξαρτάται από την κυβέρνησή του», σημείωσε.
Το Βερολίνο επιστρέφει στη σκληρή ρητορική που χρησιμοποιούσε και πριν τις εκλογές, ότι μια μονομερής αναδιάρθρωση θα υποδήλωνε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και ότι η Ευρωζώνη μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει καλύτερα ένα τέτοιο ενδεχόμενο έναντι του 2012.
Παράλληλα, τονίζεται ότι η νίκη του Τσίπρα δεν αλλάζει σε τίποτα όσα έχουν υπογραφεί και ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει μια καλύτερη μεταχείριση μόνο και μόνο επειδή έφθασε στην εξουσία χρησιμοποιώντας μια αντιμνημονιακή ρητορική.
Δεν μπορεί τα πράγματα που δεν κάνει η ελληνική κυβέρνηση να μεταφερθούν στους γείτονές της και τελικά, οι πολίτες των άλλων χωρών να πληρώσουν τον λογαριασμό, σημείωσε ο S. Gabriel.
Το περιθώριο κινήσεων είναι παρά πολύ μικρό, πρόσθεσε, ενώ κυβερνητικές πηγές στη Γερμανία σημειώνουν ότι ένας από τους λόγους που δεν μπορούν να ενδώσουν στις πιέσεις, είναι επειδή μια επιτυχία του Τσίπρα θα ήταν ένα καταστροφικό μήνυμα για τις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, που έχουν κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις.
Το Βερολίνο θέλει να καταπνίξει στις ρίζες του ένα αποτέλεσμα μετάδοσης αυτής της πολιτικής που θα έδινε φτερά σε δυνάμεις όπως το Podemos.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης