Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: «Ιφιγένεια» της Ευρώπης η Ελλάδα; Η Ευρωζώνη δεν θα υποχωρήσει

tags :
WSJ: «Ιφιγένεια» της Ευρώπης η Ελλάδα; Η Ευρωζώνη δεν θα υποχωρήσει
Στις πρώτες 48 ώρες της διακυβέρνησής του, ο Αλ. Τσίπρας δεν έκανε και πολλά για να στηρίξει τη δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη
Έτοιμος για σύγκρουση με την Ευρωζώνη είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, με την αμερικανική εφημερίδα να τονίζει ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να υποχωρήσει πρώτη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, στις πρώτες 48 ώρες της διακυβέρνησής του, ο Αλ. Τσίπρας δεν έκανε και πολλά για να στηρίξει τη δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης βαθαίνουν το χάσμα με τους δανειστές, την ώρα που ο χρόνος για συμφωνία με τους πιστωτές πιέζει ασφυκτικά.
Μια σειρά από αποφάσεις όπως η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, τη τοποθέτηση του Γιάννη Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ και η διαφοροποίηση στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, καταδεικνύουν ότι είναι περισσότερο έτοιμος για σύγκρουση, παρά για συμβιβασμό.
Αναφερόμενη στην αντίδραση των αγορών, η WSJ τονίζει ότι έχουν αποτυπώσει το αυξανόμενο ρίσκο εξόδου από το ευρώ, με τις αποδόσεις των τριετών ελληνικών ομολόγων να εκτοξεύονται πάνω από το 17% και τις τραπεζικές μετοχές να καταρρέουν την Τετάρτη.
Μάλιστα η εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπάρχουν υπουργοί Οικονομικών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ανησυχούν περισσότερο για τη μοίρα της Ευρωζώνης σήμερα απ’ ό,τι στο ζενίθ της κρίσης χρέους το 2011 ή το 2012.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προκάλεσε την αντίδραση των συντηρητικών ομολόγων του, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα έπρεπε να τηρηθεί μια στάση αναμονής, προκειμένου η Ελλάδα να παρουσιάσει πρώτη τις προτάσεις της, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η WSJ.
H WSJ προειδοποιεί ότι ο Τσίπρας θα κάνει ένα μεγάλο λάθος αν υπολογίσει ότι η Ευρωζώνη θα υποχωρήσει πρώτη στη μεταξύ τους σύγκρουση.
Μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει η «Ιφιγένεια» της Ευρώπης, όχι λόγω της Γερμανίας όπως θεωρούν πολλοί, αλλά λόγω της Ισπανίας.
Και αυτό γιατί η Ισπανία δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μια δικαίωση των θέσεων του Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα όσον αφορά το χρέος, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε ενίσχυση της δύναμης του κινήματος Podemos.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης