Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει πως ο Τσίπρας όντως θα καταργήσει το μνημόνιο!

WSJ: Η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει πως ο Τσίπρας όντως θα καταργήσει το μνημόνιο!
"Ο Τσίπρας φαίνεται πως δεν θα προδώσει τη θέληση των ψηφοφόρων"
Ο απρόθυμος συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων συνιστά την καλύτερη απόδειξη πως ο Αλέξης Τσίπρας όντως επιθυμεί την κατάργηση του μνημονίου και την αλλαγή του προγράμματος διάσωσης.
Αυτό τουλάχιστον εκτιμά η Wall Street Journal, η οποία κάνει λόγο για ένα κυβερνητικό συνασπισμό της… απροθυμίας, ο οποίος ωστόσο, αποδεικνύει πως ο νέος Πρωθυπουργός εννοεί πράγματι αυτά που λέει για το πρόγραμμα διάσωσης.
Άλλωστε, όπως εξηγεί, το μόνο συνεκτικό στοιχείων μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι η βαθιά αντίθεση στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και η επιθυμία για αναδιαπραγμάτευση του.
«Πρόκειται επομένως, για ένα σοκ, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα υιοθετήσει μετεκλογικά έναν πιο συγκαταβατικό τόνο» εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα.
Άλλωστε, αρκετοί εξ αυτών δεν θεωρούσαν εφικτή τη συγκρότηση μίας αντιμνημονιακής κυβέρνησης, καθώς παρά τη διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούσαν πως η δημιουργία μίας τέτοιους ύφους κυβέρνησης θα ήταν αδύνατη.
Μάλιστα, συνεχίζει η αμερικανική εφημερίδα, η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκαλεί έκπληξη ακόμη και σε μία μερίδα των Ελλώνων ψηφοφόρων, οι οποίοι πίστευαν πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεικνυόταν ένας ασφαλής τρόπος αποδοκιμασίας των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Πάντως, η Wall Street Journal σημειώνει πως το αποτέλεσμα της κάλπης συνιστά αφενός ευκαιρία των Ελλήνων, οι οποίοι αντιτίθενται στη λιτότητα και αφετέρου αφορμή για τους δανειστές να προωθήσουν αλλαγές.
Ως προς τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης, η Wall Street Journal επισημαίνει πως η Ελλάδα θα πετύχει μία επέκταση των ωριμάνσεων του ελληνικού χρέους και μία μείωση των επιτοκίων.
Ως αντάλλαγμα, συνεχίζει η εφημερίδα, οι πιστωτές θα θέσουν αυστηρούς στόχους ως προς το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
«Ο Τσίπρας φαίνεται πως δεν θα προδώσει τη θέληση των ψηφοφόρων, παρά την αντίθετη προσδοκία των Ευρωζώνης.
Βάσει αυτής της εξέλιξης, η υπογραφή ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης τίθεται εν αμφιβόλω, ενώ οι πιστωτές επιτέλους θα κληθούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης αναπτυξιακών πολιτικών» καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης