Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τους όρους της συζήτησης για τη λιτότητα στην ευρωζώνη

tags :
WSJ: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τους όρους της συζήτησης για τη λιτότητα στην ευρωζώνη
Εκτενές άρθρο της WSJ για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα

Η ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αλλάζει τους όρους της συζήτησης για τη λιτότητα στην ευρωζώνη, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal.
Όπως τονίζει η αμερικανικής εφημερίδα «η ιστορική νίκη του ακροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας πιθανότατα θα ενισχύσει τα λαϊκιστικά κινήματα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που απορρίπτουν την γερμανική συνταγή της λιτότητας».
Χαρακτηριστικά αναφέρει την ενίσχυση του κινήματος Podemos στην Ισπανία, του Εθνικού Μετώπου της Le Pen στη Γαλλία και του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Bebe Grillo στην Ιταλία.
«Η Ελλάδα αποτελεί το πιο ακραίο παράδειγμα της φθοράς στη στήριξη των κομμάτων του κέντρου που κυριάρχησαν στην πολιτική σκηνή της Δυτικής Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες.
Το αντικαθεστωτικό κύμα ακολουθεί την πιο μακρά οικονομική ύφεση της Γηραιάς Ηπείρου μετά τη Μεγάλη Ύφεση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η αλλαγή των όρων της συζήτησης δεν αφορά μόνο τη δημοσιονομική πολιτική, αλλά και τη νομισματική, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ.
«Το τριμερές αδιέξοδο μεταξύ Γερμανίας, ΕΚΤ και των οργισμένων ψηφοφόρων στον ευρωπαϊκό Νότο πιθανότατα θα είναι το θέμα συζήτησης κατά το 2015 στην ευρωζώνη», σημειώνει η WSJ.
Δεν λείπουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που υποστηρίζουν ότι η ευρωζώνη χρειάζεται μία νέα μεγάλη συμφωνία.
Αντιθέτως όμως, η διάσταση απόψεων μεταξύ των στρατοπέδων σε νομισματική πολιτική, δημοσιονομική πολιτική και διαρθρωτικές αλλαγές, γίνεται όλο και πιο μεγάλη και ιδεολογική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης