Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών - Συμβιβασμός ή Έξοδος;

WSJ: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών - Συμβιβασμός ή Έξοδος;
Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους ή θα προκαλέσει ένα νέο οικονομικό κραχ στην Ελλάδα;
Τα πιθανά σενάρια σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακή επιχειρεί να δώσει η Wall Street Journal.
Ειδικότερα με άρθρο της η WSJ επιχειρεί να προβλέψει τι θα γίνει όσο αφορά την επόμενη ελληνική κυβέρνηση, τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αλλά και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ποια θα είναι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση
Οι κάλπες της Κυριακές είναι πολύ πιθανό να αναδείξουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός εάν ο Αντώνης Σαμαράς κάνει την μεγαλύτερη αιφνιδιαστική νίκη από τη νίκη του Χάρι Τρούμαν το 1948.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί στήριξη και από άλλο κόμμα.
Μία συμμαχία με το κεντρώο Ποτάμι ή κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κάνει την κυβέρνηση πιο διαλλακτικές στις συνομιλίες με τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας. Μία συμμαχία με τους εθνικιστές Ανεξάρτητους Έλληνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιο σκληροπυρηνική κυβέρνηση.

Ποιες συμφωνίες θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους για να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να συμφωνήσουν για μια παράταση του προγράμματος στην Ελλάδα που κάνει πολλά πράγματα:
- Θα αποτελεί εγγύηση προς τους πιστωτές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βελτιώνει την ισορροπία του προϋπολογισμού και την αναμόρφωση της οικονομίας της
- Θα εγγυάται την εφαρμογή φορολογικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων άμεσα προκειμένου να ξεκλειδώσει την δόση των 7,2 δισ.
- Θα διασφαλίσει την παραμονή ης Ελλάδας στο ευρώ, ούτως ώστε να συνεχιστεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ ακόμη και αν υπάρχουν μεγάλες εκροές καταθέσεων.

Πόσος χρόνος μπορεί να δοθεί στη νέα κυβέρνηση
Η τελευταία προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρώπη λήγει τον Ιούλιο.
Ωστόσο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φοβούνται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεμείνει από μετρητά ήδη από τον Μάρτιο, όταν λήγουν οι αποπληρωμές των δανείων του ΔΝΤ.
Μάλιστα αν οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και τρόικας πάνε άσχημα, θα μπορούσε να γιγαντωθεί η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.
«Δεν υπάρχει χρόνος», τονίζει ο Gabriel Sterne, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Oxford Economics.

Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να συμβιβαστεί με τα μέτρα λιτότητας, τα οποία απορρίπτει ρητά;
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συμβιβαστεί προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός των αναλήψεων καταθέσεων και ένα νέο οικονομικό κραχ.
Αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δεχτεί μια νέα συμφωνία που θα αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Τι γίνεται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν όρο του μνημονίου;
Αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολο για ΣΥΡΙΖΑ από μια στροφή στη δημοσιονομική πολιτική.
Όλα τα ιδεολογικά ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν τα μέτρα, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση της αγοράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αντιστρέψει μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη θεσπιστεί. Οι πιστωτές λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα.
Το χάσμα μεταξύ των δύο θέσεων είναι τεράστιο.

Τι θα συμβεί αν δενεπιτευχθεί συμφωνία;
Πρόκειται για έναν σοβαρό κίνδυνο, δεδομένου του χάσματος μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των εταίρων, κυρίως με το Βερολίνο.
Ακόμη και το ενδεχόμενο αποτυχίας ενός συμβιβασμού μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και στη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα.
Σε εκείνο το σημείο, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να διατηρήσει τη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες ή να την διακόψει, λόγω της έλλειψης μιας μελλοντικής συμφωνίας.
Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο πρόγραμμα είτε η Ελλάδα θα πρέπει να τυπώσει δραχμές για να γλυτώσει την οικονομία, την κυβέρνηση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση.

Είναι Γερμανία διατεθειμένη να ανεχθεί ελληνική έξοδο από το ευρώ;
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Merkel θα ήθελε σίγουρα να αποφευχθεί ένα Grexit.
Το Grexit θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για την εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η Γερμανία, όπως και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, θα αντιμετωπίσουν βαριές απώλειες από τα δάνεια προς στην Ελλάδα.

Θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει στην εξουσία;
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβιβαστεί γρήγορα με την Ευρώπη, συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων και υπό τον πανικό του Grexit πανικού, η οικονομία της Ελλάδας θα βρίσκεται υπό πολιορκία.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει από την εξουσία προκαλώντας νέες εκλογές.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιήσει την αδύναμη θέση της Ελλάδας πολύ αργά, όταν οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν ήδη φύγει από τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης