Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Πως η Merkel «άδειασε» τον Σαμαρά όταν ζήτησε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

WSJ: Πως η Merkel «άδειασε» τον Σαμαρά όταν ζήτησε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Σύμφωνα με τη WSJ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες με τις μεταρρυθμίσεις
Στον τρόπο με τον οποίο Σαμαράς και Merkel οδηγούν την Ελλάδα σε μια νέα κρίση, αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Όπως τονίζει η WSJ, ο Αντώνης Σαμαράς, δεχόμενος πιέσεις από το εσωτερικό της Ελλάδας, για τερματισμό της «συνταγής» που συνόδευε το πρόγραμμα διάσωσης, ζήτησε την περασμένη άνοιξη βοήθεια από την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, για την ελάφρυνση μέρους του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο η αντίδραση της Merkel ήταν χαρακτηριστική, καθώς ζήτησε από τον μεταφραστή να της εξηγήσει τη φράση «ανακούφιση χρέους».
«Δεν ακούγεται και τόσο καλά στα Γερμανικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μόνο και μόνο αυτή η αντίδραση αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να περιμένει και μεγάλη επιείκεια από τους πιστωτές της, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.
Η Ελλάδα, η πιο προβληματική οικονομία της ευρωζώνης, παραμένει «δεμένη» σε μια «μηχανή» διασώσεων που δεν συγχωρεί, η οποία κατασκευάστηκε υπό τις οδηγίες της Γερμανίας.
Οι αυστηροί κανόνες του συνέβαλαν στο να οδηγηθεί η ελληνική κυβέρνηση στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να ξαναστείλει τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με τη WSJ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες με τις μεταρρυθμίσεις, σε σχέση με την κυβέρνηση Σαμαρά.
Όπως προειδοποιεί η Γερμανία, αν η Ελλάδα δεν συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις, τότε δεν θα λάβει τα δάνεια που χρειάζεται για να αποφύγει την χρεοκοπία μέχρι το καλοκαίρι.
Η αυστηρή «συνταγή» της Γερμανίας για την ευρωζώνη ασκεί τέτοιες πιέσεις στα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης, που το 2015 απειλεί να γίνει ένα έτος πολιτικών εκρήξεων.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά η αναζωπύρωση του ελληνικού δράματος καταδεικνύει ότι τα μακροχρόνια οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε πολιτική και κοινωνική κρίση, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για το πολιτικό κατεστημένο στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα διέπραξε «ύβρη», αναφέρει η Wall Street Journal, αν ο Α. Σαμαράς χαάσει τη μάχη της Κυριακής, ο αυστηρός μηχανισμός της Ευρώπης θα είναι η «νέμεσις» του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης