Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Μάχη μέχρι θανάτου για Παπανδρέου και Βενιζέλο - Η περιφρόνηση και η αντιπαλότητα

FT: Μάχη μέχρι θανάτου για Παπανδρέου και Βενιζέλο - Η περιφρόνηση και η αντιπαλότητα
Σήμερα, οι δύο παλιοί σύμμαχοι έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι πολιτικού θανάτου, αφού βρίσκονται στην ηγεσία δύο διαφορετικών κομμάτων
Στη μεγάλη πολιτική μάχη που θα δώσουν στην κάλπη της Κυριακής ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρεται νέο δημοσίευμα των Financial Times.
Όπως επισημαίνει, μόλις πριν από τρία χρόνια ήταν οι δύο πολιτικοί γίγαντες που κλήθηκαν να σηκώσουν στις πλάτες τους τα πακέτα διάσωσης που χρειάστηκε να λάβει η Ελλάδα.
Πρόκειται για τον Γιώργο Παπανδρέου, γιο και εγγονό δύο πρωθυπουργών - που τότε ήταν και ο ίδιος πρωθυπουργός - και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που βρισκόταν στο πλάι του ως υπουργός Οικονομικών.
Σήμερα, οι δύο παλιοί σύμμαχοι έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι πολιτικού θανάτου, αφού βρίσκονται στην ηγεσία δύο διαφορετικών κομμάτων.
Ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, οι κ. κ. Βενιζέλος και Παπανδρέου αντίστοιχα θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων προκειμένου να διασφαλίσουν το 3% για την είσοδό τους στην ελληνική βουλή.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που κάποτε και οι δύο άντρες αποκαλούσαν σπίτι τους.
Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 - τις τελευταίες πριν η κρίση χτυπήσει την Ελλάδα - συγκέντρωσε το 44% των ψήφων.
Σήμερα, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις δεν ξεπερνά το 4-5%.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε τον περασμένο μήνα να φύγει από το ΠΑΣΟΚ - το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου - για να ιδρύσει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
"Ήταν εμφανώς μια δύσκολη απόφαση για μένα να φύγω από το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα για το οποίο εργάστηκα πολλά, πολλά χρόνια", δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γ. Παπανδρέου.
Σήμερα, το ποσοστό του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στις δημοσκοπήσεις δεν ξεπερνά το 2%.
Όπως αποκαλύπτουν ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η αμοιβαία περιφρόνηση που υπάρχει μεταξύ των κ. κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου συνιστά αποτέλεσμα μιας χρόνιας πολιτικής αντιπαλότητας, η οποία κορυφώθηκε μέσα από το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για τα μη δημοφιλή πακέτα διάσωσης που έχει λάβει η Ελλάδα.
"Ο Βενιζέλος θεωρεί πως ο Παπανδρέου είναι ανόητος και του συμπεριφέρεται με περιφρόνηση", δηλώνει στους Financial Times, πρώην υπουργός επί κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ που έχει συνεργαστεί και με τους δύο.
"Αν και ο Γ. Παπανδρέου ήταν πιο επιτυχημένος πολιτικός - αφού κατόρθωσε να διασφαλίσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2007 - σήμερα εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη οργή στους Έλληνες για τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα με το πρώτο πακέτο διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα", σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.
"Είναι λυπηρό, είναι πολύ κρίμα", δηλώνει ένας δεύτερος πρώην υπουργός επί κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην εχθρική ατμόσφαιρα που επικρατεί ανάμεσα στους κ. κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης