Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Forbes: Η Ευρώπη πρέπει να διαγράψει το ελληνικό χρέος - Μέσω Ισπανίας η απάντηση!

Forbes: Η Ευρώπη πρέπει να διαγράψει το ελληνικό χρέος - Μέσω Ισπανίας η απάντηση!
Ο... μύθος της κακιάς Ελλάδας
Ένα άρθρο - δικαίωση για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα φιλοξενείται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Forbes, με τον Αμερικανό αρθρογράφο να διαμηνύει πως για την τρέχουσα κατάσταση της Ελλάδας ευθύνεται εξ ολοκλήρου η… Ευρωπαϊκή Ένωση!
Υπό τον παραπλανητικό τίτλο «It’s All The Greeks’ Fault», ο Steve Keen, αρθρογράφος του Forbes, σταχυολογεί εναντίον της ευθύνης των Ελλήνων για την… κατάστασή τους, κατηγορώντας ευθέως τους Ευρωπαίους εταίρους.
Μάλιστα, ως αποζημίωση για τα δεινά της Ελλάδας, το Forbes προτείνει τη διαγραφή του ελληνικού χρέους!
Πιο αναλυτικά, ο Steve Keen εκτιμά πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία, τότε θα αξιώσει τη διαγραφή του ελληνικού χρέους.
«Μία τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να οδηγήσει σε κατάρρευση τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη και πιθανώς, σε μία άτακτη έξοδο από το ευρώ» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Επομένως, τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ανακινήσουν εκ νέου το «μύθο» της «κακιάς Ελλάδας», υπενθυμίζοντας η Αθήνα παραποίησε τα στοιχεία του δημόσιου χρέους, προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωζώνη.
«Θα υπενθυμίσουν πως υπήρξε μία συμφωνία, στην οποία η Goldman Sachs και άλλα τραπεζικά στελέχη βοήθησαν την Ελλάδα να παραποιήσει το δημόσιο χρέος» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Με άλλα λόγια, συνεχίζει το Forbes, θα αποπειραθούν να καταδείξουν πως Έλληνες ήταν οι αρχιτέκτονες του μετέπειτα διλήμματος τους και προφανώς, πρέπει να πληρώσουν γι’ αυτό και όχι να ζημιώσουν τις υπόλοιπες χώρες, διαγράφοντας το χρέος της.
«Η κατάρρευση της συγκεκριμένη επιχειρηματολογίας συντελείται μέσω της… Ισπανίας!» διαμηνύει το αμερικανικό περιοδικό.
Αμφότερες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, καθώς η ανεργία ανέρχεται άνω του 25%.


image002


Όμως, αντιτείνει, Ελλάδα και Ισπανία προ κρίσης, ακολούθησαν ετερόκλιτες πορείες και έπραξαν εντελώς διαφορετικά.
«Η Ισπανία όχι μόνο τηρούσε τα κριτήρια για την ένταξή της στην Ευρωζώνη, αλλά κατάφερε να συρρικνώσει το δημόσιο χρέος της, προτού ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008» υπερθεματίζει το περιοδικό.
Μάλιστα, ενδεικτικά, το ισπανικό χρέος, στα σπάργανα της κρίσης, κυμαινόταν κάτω του αντίστοιχου αμερικανικού.
«Ο σκοπός του ευρωπαϊκού προγράμματος λιτότητας στην Ισπανία, όπως και στην Ελλάδα, έγκειτο στη μείωση του δημόσιου χρέους» σημειώνει εν συνεχεία.
Όμως, εκ του αποτελέσματος, καταδεικνύεται πως το ισπανικό χρέος, όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε ως αποτέλεσμα της λιτότητας, αλλά αντίθετα αυξήθηκε, υπερβαίνοντας το αμερικανικό!


image004


Παρόμοια εξελίχθηκε η κατάσταση και στην Ελλάδα, όπου η λιτότητα απέτυχε να μειώσει το δημόσιο χρέος


image006


«Επομένως, οφείλουμε να εξετάσουμε το γιατί η λιτότητα στην Ευρώπη δεν εκπλήρωσε το στόχο της» συνεχίζει το Forbes, εξηγώντας πως η Κομισιόν προέβη σε ένα θεμελιώδες ατόπημα, καθώς λησμόνησε το ιδιωτικό χρέος.



image008


«Όλα αυτά εξάγουν το συμπέρασμα πως η ελληνική κρίση είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωζώνη οφείλει να πληρώσει αυτό το λάθος, μέσω της διαγραφής του ελληνικού χρέους» καταλήγει εμφατικά το Forbes, τασσόμενο υπέρ της βασικής αξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης