Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Huffington Post: Μόνο με έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα πετύχει τη διαγραφή του χρέους

Huffington Post: Μόνο με έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα πετύχει τη διαγραφή του χρέους
To καλό και το κακό... σενάριο, το καλό και το κακό... Grexit
Το… τι μέλλει γενέσθαι για την Ελλάδα, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, επιχειρεί να σκιαγραφήσει η βρετανική έκδοση της Huffington Post.
Ειδικότερα, η διαδικτυακή εφημερίδα αποπειράται να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα για την Ελλάδα, την επόμενη ημέρα των εκλογών, παραθέτοντας μία σειρά σεναρίων και πιθανών επιλογών.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, εάν η ελπίδα για αλλαγή από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψευστεί, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε νέο τέλμα, με τους Έλληνες να καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσισεις και να δώσουν επίπονες και ρηξικέλευθες απαντήσεις.
«Αρκετοί Έλληνες συμφωνούν πως η καλύτερη λύση είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη, προκειμένου η χώρα να κάνει μία νέα αρχή» τονίζει η Huffington Post, σημειώνοντας ωστόσο, πως μία τέτοια εξέλιξη προκαλεί φόβο για πολλούς λόγους.
«Σε περίπτωση ενός Grexit, το καλύτερο σενάριο θα προβλέπει ελαχιστοποίηση της ρευστότητας και λήψη χρηματοδοτικής βοήθειας από χώρες, εκτός της Ευρωζώνης. Το χειρότερο σενάριο θα επιτάσσει τη χρεοκοπία της Ελλάδας» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Επανερχόμενη στο σήμερα, η διαδικτυακή εφημερίδα διαπιστώνει πως βρισκόμαστε μόλις 5 ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση και το 15% του εκλογικού σώματος δηλώνει αναποφάσιστο.
«Η πλειοψηφία βέβαια, φαίνεται πως στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διεκδικεί τη διαγραφή του ελληνικού χρέους. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση αναμφισβήτητα, θα εφαρμόσει ορισμένες ριζοσπαστικές αλλαγές και θα επιχειρήσει να επανα-διαπραγματευτεί τους όρους της δανειακής σύμβασης» σημειώνει, συμπληρώνοντας με στόμφο, πως μία τέτοια εξέλιξη δεν οδηγεί αυτομάτως στο… Grexit.
«Ανάλογα με την ισχύ του ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη κυβέρνηση θα αιτηθεί τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ή τουλάχιστον, την ριζική αναδιάρθρωσή του» σημειώνει εν συνεχεία.
Βέβαια, ο Αντ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει πως ανάλογες προσπάθειες έγιναν και στο παρελθόν, προειδοποιώντας πως οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρουν την απομόνωση της Ελλάδας.
«Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν επηρεάζουν τους ψηφοφόρους, οι οποίοι έχουν πληγεί σημαντικά από τη λιτότητα, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατίες και την φοροδιαφυγή» διατείνει η Huffington Post.
Ωστόσο, προειδοποιεί η εφημερίδα, ένα Grexit ενδέχεται να δημιουργήσει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, επηρεάζοντας δυσμενώς κατά κύριο λόγο την Ισπανία και την Πορτογαλία.
«Φυσικά, η Ε.Ε. είναι πλέον ισχυρότερη και το Grexit θεωρείται μία διαχειρίσιμη επιλογή ωστόσο, είναι σίγουρο πως θα δημιουργηθούν πρόσθετα και αναπάντεχα προβλήματα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» προειδοποιεί χαρακτηριστικά.
Βέβαια, η Huffington Post υποστηρίζει πως βασιζόμενη σε ένα εναλλακτικό σενάριο, το Grexit ίσως αποδεικνυόταν σωτήριο για την Ελλάδα, καθώς όπως ειπώθηκε στην αρχή, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα καλλιεργούσε τις προοπτικές μίας καλύτερης μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής πολιτικής.
Ωστόσο, διευκρινίζει, τα βραχυπρόθεσμα απόνερα του Grexit θα ήταν καταστροφικά και επίπονα….


Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης