Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Forbes: Είναι η έξοδος της Ελλάδας η επόμενη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη;

Forbes: Είναι η έξοδος της Ελλάδας η επόμενη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη;
Η ευρωπαϊκή ενότητα θα δοκιμαστεί και πάλι σύντομα
Είναι η έξοδος της Ελλάδας η επόμενη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη, αναρωτιέται ο Alejandro Chafuen, σχολιογράφος στο Forbes, στην ανάλυση του για την περίπτωση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Chafuen, την περασμένη εβδομάδα η Ευρώπη χτυπήθηκε από μια τρομοκρατική επίθεση, δοκιμάζοντας την πρόθεση της να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις απειλές του 21ου αιώνα.
Η ευρωπαϊκή ενότητα θα δοκιμαστεί και πάλι σύντομα, αλλά το ερώτημα τώρα θα είναι το πώς θα αντιμετωπιστούν οι οικονομικές απειλές.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την επιρροή της Γερμανίας.
Στην Ελλάδα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι έτοιμο να κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
Ο αναλυτής εκφράζει τις ανησυχίες του για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας τη λέξη «ριζοσπαστικός» στο κόμμα.
Επικαλούμενος τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα "βασίζεται στην μαρξιστική και την ευρύτερη απελευθερωτική σκέψη, συνοψίζοντας την κομμουνιστική, την ριζοσπαστική, την ρεφορμιστική, την αντι-καπιταλιστική, την επαναστατική, και την ελευθεριακή αριστερά στο σύνολό της, ενώ μικρές ομάδες αριστερών σοσιαλιστών, δημοκρατών, φεμινιστριών και ριζοσπαστών περιβαλλοντιστών.
Πολλοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και του Forbes, προβλέπουν ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ ώστε να αποφύγει την πειθαρχεία στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αποπληρωμή του χρέους.
Η λέξη Grexit, είναι η νέα λέξη στη διεθνή πολιτική ορολογία η οποία θα γίνει κοινός τόπος κατά τη διάρκεια αυτών των επόμενων μηνών.
Το ευρώ έχει εχθρούς, ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών της ελεύθερης αγοράς.
Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι το ευρώ έχει λειτουργήσει καλά για να αποτραπεί η άνοδος του λαϊκιστικού εθνικισμού.
Ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο Jesus Huerta de Soto, ένας διάσημος ισπανός οικονομολόγος της ελεύθερης αγοράς.
Σε ένα έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε το 2012, υποστήριξε ότι το ευρώ "ενεργεί ως πληρεξούσιος του κανόνα του χρυσού ώστε να πειθαρχούν οι πολιτικοί και θέτουν ένα όριο στην ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας."
"Είναι είναι πολύ πιθανό ότι η στιγμή που η ιστορική μνήμη των πρόσφατων οικονομικών και νομισματικών εξελίξεων θα αρχίσει να ξεθωριάζει, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να ανταπαντήσει, δίνοντας ώθηση σε μια νέα φούσκα της πιστωτικής επέκτασης.
Και έτσι φαίνεται.
Η ΕΚΤ σχεδιάζει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα μπορούσε να φτάσει τα 500 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει μια εξαίρεση για να επιτραπεί η αγορά του ελληνικού χρέους παρά τη χαμηλή αξιολόγηση του.
Εκτός από τους Έλληνες, η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει να επηρεάσει το μέλλον στην Ελλάδα είναι η Γερμανία.
Πριν από δύο χρόνια ήταν αδιανόητο στο μυαλό των πιο σχετικών πολιτικών και οικονομικών Γερμανών ηγετών ότι δεν θα κάνει το παν για να αποτρέψει ένα Grexit, με τη στήριξη και τη συμμετοχή σε ένα σχέδιο διάσωσης.
Όπως αναφέρεται το Spiegel, "σε αντίθεση με τη ρητορική της, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, εάν είναι απαραίτητο.
Τόσο η Καγκελάριος Angela Merkel όσο και ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble πιστεύουν ότι η έξοδος από τη ζώνη του κοινού νομίσματος είναι αποδεκτή.
Κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων ετών, οι γερμανικές τράπεζες και βιομηχανίες έχουν αντισταθμίσει την έκθεση τους σε περίπτωση που η ελληνική κρίση θα συνεχιζόταν.
Αυτή η πρακτική συνεχίστηκε, όσο δεν έβλεπαν να εφαρμόζονται οι σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Και τώρα βλέπουν έναν πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος μάλλον θα είναι νικητής στις εκλογές, να υποστηρίζει την επιστροφή στο παλιό και αποτυχημένο κράτος.
Ο Αλέξανδρος Σκούρας, υπεύθυνος της ελληνικής έρευνας στο Δίκτυο Atlas, συνοψίζει μερικές από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το κράτος πρόνοιας: δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τα τρόφιμα σε 300.000 νοικοκυριά, κρατικό πρόγραμμα στέγασης, επαναφορά του 13ου μισθού για τους συνταξιούχους που κερδίζουν λιγότερα από 700 ευρώ το μήνα (αύξηση 8%), δωρεάν και καθολική υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν δημόσια συγκοινωνία για τα χαμηλότερα εισοδήματα, αύξηση του κατώτατου μισθού σε 751 ευρώ από 510 ευρώ ανά μήνα και αλλαγή στους νόμους εργασίας για να καταστήσει ευσκολότερη την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Ο Σκούρας προσθέτει ότι η πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του χρέους μεταθέτει το βάρος συνολικά σε τρίτους.
Αναζητούν ένα κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους, με ρήτρα ανάπτυξης για τις πληρωμές του, μορατόριουμ πληρωμών, αποκλεισμό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το σύμφωνο σταθερότητας και συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, ένα ευρωπαϊκό «New Deal» δηλαδή με δημόσιες δαπάνες για την τόνωση της ανάπτυξης.
Οι Γερμανοί, οι οποίοι άρχισαν την αντιμετώπιση των αδιεξόδων στο δικό τους κράτος πρόνοιας στις αρχές του 2000 έχουν λίγη υπομονή για το νέο αυτό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Για να βοηθήσει τη διαδικασία ελευθέρωσης, το ίδρυμα Friedrich Naumann Foundation προώθησε προγράμματα ώστε να προλειάνει το έδαφος για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Δεν ήταν εύκολο για τους Γερμανούς, αλλά με ισχυρή ηγεσία και κοινωνική συνοχή προχώρησε.
Όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε τέτοια ηγεσία ούτε συνοχή.
Πώς Έλληνες μελετητές και αναλυτές βλέπουν το άμεσο μέλλον;
Θα είναι ένας θρίαμβος της ριζοσπαστικής αριστεράς να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ;
Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Τσιούρα, διευθυντή στο Φόρουμ Ελευθερίας στην Ελλάδα, οι περισσότεροι πιθανοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι οι δανειστές στην Ελλάδα μπλοφάρουν, εκτιμώντας ότι η χώρα θα διασωθεί.
Εάν η ριζοσπαστική αριστερά δυσκολευτεί με τις προεκλογικές υποσχέσεις του, τότε τα περιθώρια για να αποτραπεί η έξοδος από το ευρώ θα είναι πολύ μικρά.
Οι προεκλογικές υποσχέσεις είναι σπάνια καλοί προάγγελοι για την οικονομική πολιτική.
Σύμφωνα με τον Δρ Αριστείδη Χατζή, ο οποίος διδάσκει δίκαιο και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «η συντριπτική πλειοψηφία (75%) των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη με οποιοδήποτε κόστος.
Μια κυβέρνηση που θα είναι υπεύθυνη για την έξοδο στην Ελλάδα από την ευρωζώνη θα πρέπει να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι αυτό θα είναι για το δικό τους καλό.
Με το 30% των ελληνικών εισαγωγών να είναι από τον ενεργειακό τομέα και με σημαντικές εισαγωγές τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων, μια υποτίμηση θα οδηγήσει σε πολύ πόνο και οικονομική συρρίκνωση, προσθέτει ο κ. Χατζής.

Τι θα γίνει με το ενδεχόμενο της μετάδοσης;

Ποιες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο από τη συνεχιζόμενη αναταραχή στην Ελλάδα; Από οικονομικής άποψης, με δεδομένο το μικρό μέγεθος της οικονομίας, η Ελλάδα θα φέρει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής επιβάρυνσης.
Ο πολιτικός αντίκτυπος όμως, μπορεί να είναι σημαντικός. Τα λαϊκιστικά κόμματα στην Ισπανία και τη Γαλλία θα μπορούσαν να λάβει ώθηση, εάν κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών, η δυνητική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται επιτυχής.
Η Ισπανία παρακολουθεί στενά.
Ο Pedro Schwartz του Mont Pelerin Society, σημειώνει ότι δεδομένου του ότι οι εκλογές στην Ισπανία δεν έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2015, μια αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσει το Podemos, την αυξανόμενη πολιτική δύναμη στην Ισπανία.
Το Podemos (που σημαίνει στα ισπανικά «μπορούμε»), έχει παρόμοιες ριζοσπαστικές απόψεις, ενώ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις πηγαίνει πολύ καλά.

Θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ;

Ο Καθηγητής Χατζής προειδοποιεί ότι "αν η Γερμανία δείξει ότι κάνει πίσω στις απαιτήσεις της Ελλάδας, τότε θα δώσει κίνητρα στους Ισπανούς, τους Ιταλούς και τους Γάλλους ψηφοφόρους να παίξουν το ίδιο παιχνίδι της μικροπολιτικής.
Από την άλλη πλευρά, εάν η Γερμανία δεν στηρίξει την Ελλάδα και βγει από το ευρώ, άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν νέες σημαντικές πιέσεις, ενώ θα αυξηθεί ο νομισματικός εθνικισμός.
Η ελληνική Αριστερά επικαλείται συνεχώς την περίπτωση της Αργεντινής, η οποία μετά από μια σημαντική υποτίμηση το 2001 (300%) εμφάνισε ταχεία οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο, οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης βοηθήθηκαν από μια έκρηξη των τιμών των εξαγωγών και το γεγονός ότι ήταν ως επί το πλείστον αυτάρκης σε τρόφιμα και ενέργεια.
Δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, η χώρα δεν μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο της εξόδου από την ύφεση, ισχυρίζεται ο Τσιούρας.
Επίσης, σύμφωνα με το Forbes, κατά τη διάρκεια των ετών της άνθησης των πετρελαιοπαραγωγών κρατών, αριστερές λαϊκίστικες κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική, είχαν την βοήθεια της γενναιοδωρίας της Βενεζουέλας.
Η ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα δεν έχει μεγάλους ξένους  ευεργέτες.
Ο Χατζής αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να λαμβάνει θετική κάλυψη από πολλές διεθνείς εκδόσεις, όπως οι New York Times και η Libération στη Γαλλία.
Αλλά αυτό δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των οικονομικών δεινών.
Το πιο αισιόδοξο σενάριο για την προοπτική της μεταρρύθμισης της ελεύθερης αγοράς στην Ελλάδα θα απαιτούσε ένα τέλος στις διασώσεις οδηγώντας έτσι ή στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις... ή στην εγκατάλειψη του ευρώ.
Η διακριτική ενίσχυση θα εδραιώσει τον αριστερό λαϊκισμό για τουλάχιστον μια δεκαετία.
Χωρίς ένα σχέδιο διάσωσης, οι συνεχιζόμενες αναταραχές θα μειώσουν τις πιθανότητες ότι μια άλλη χώρα, όπως η Ισπανία, θα καταληφθεί από αριστερούς λαϊκιστές.
Μόνο οι φωνές της μετριοπάθειας στην Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να αρχίσουν να κερδίζουν.
Δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη λύση που θα φέρει την Ελλάδα σε ένα γρήγορο δρόμο προς την ελευθερία και την ευημερία.
Χρειάζεται μια αλλαγή στην οικονομική κουλτούρα και αυτό απαιτεί χρόνο.
Δεν είναι τραγωδία, αλλά μια πραγματικότητα, καταλήγει ο  Alejandro Chafuen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης