Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δυσαρέσκεια στους αναλυτές για την SNB - Ανόητη απόφαση, η χειρότερη που έχει λάβει ποτέ κεντρική τράπεζα

Δυσαρέσκεια στους αναλυτές για την SNB - Ανόητη απόφαση, η χειρότερη που έχει λάβει ποτέ κεντρική τράπεζα
Η SNB δύσκολα θα κατορθώσει να ανταπεξέλθει στο σοκ που έχουν υποστεί ελβετική χρηματιστηριακή αγορά και Ελβετοί πολίτες
Με έκδηλη απογοήτευση υποδέχθηκαν οι ανά τον κόσμο αναλυτές την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής ελβετικής τράπεζας, SNB, να αποσύρει το όριο της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ, το οποίο είχε τοποθετήσει το 2011 στα 1,20, ώστε να προστατεύσει την οικονομία της από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
"Η απόφαση της SNB να εγκαταλείψει ένα καίριο όπλο της νομισματικής της πολιτικής είναι η χειρότερη κίνηση στην οποία έχει προβεί ποτέ κεντρική τράπεζα", δήλωσε, μιλώντας στο CNBC ο γνωστός αναλυτής, Dennis Gartman.
"Πρόκειται για μια πραγματικά ανόητη απόφαση με τεράστιες επιπλοκές ανά τον πλανήτη, που επηρεάζει πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων", εξήγησε.
Όπως πρόσθεσε ο αναλυτής, με την απόφασή της η SNB χάνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ δύσκολα θα κατορθώσει να ανταπεξέλθει στο σοκ που έχουν ήδη υποστεί η ελβετική χρηματιστηριακή αγορά και οι Ελβετοί πολίτες.
"Η συγκεκριμένη απόφαση της SNB αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της να αναχαιτίσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού", σχολιάζει από την πλευρά του ο Marc Chandler, στρατηγικός αναλυτής της Brown Brothers Harriman.
"Στην πιο δυσχερή θέση βρίσκονται - μετά την απόφαση της SNB - οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά συναλλάγματος.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, οι επενδυτές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στραφούν στις μετοχές", προσθέτει.
"Η απόφαση της SNB σηματοδοτεί την παραδοχή - εκ μέρους της ίδιας της κεντρικής τράπεζας - πως η πολιτική της απέτυχε", σημειώνει ο Boris Schlossberg, γενικός διευθυντής της BK Asset Management.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης