Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης λόγω Grexit; - Ποιες χώρες ΔΕΝ κινδυνεύουν

FT: Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης λόγω Grexit; - Ποιες χώρες ΔΕΝ κινδυνεύουν
Η προοπτική εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει(;) τους επενδυτές εκτός... ευρώ
Το σενάριο ενός Grexit ενέχει κινδύνους για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης;
Στο παραπάνω ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι Financial Times, καθώς η συζήτηση περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει φουντώσει για τα καλά…
Μάλιστα, η απάντηση της βρετανικής εφημερίδας συγκεκριμενοποιείται στις αναδυόμενες χώρες της Ευρώπης, ήτοι στα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με τους Financial Times λοιπόν, η προοπτική εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της Ελλάδας φαίνεται πως αφήνει σχεδόν «παγερά» αδιάφορους τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών, καθώς η κατάσταση στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν εμπνέει ανησυχία.
Τα ομόλογα και οι μετοχές διαπραγματεύονται άλλωστε, σε ισορροπημένη βάση, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζας αφενός έχουν επιστήσει την προσοχή, αλλά αφετέρου, δεν έχουν συγκεκριμενοποιήσει την «απειλή».
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας, η οποία μειώνοντας το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, υπογράμμισε πως η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αυξήσει τις ανησυχίες, αλλά η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει σε κάθε ενδεχόμενο.
«Οι επενδυτές και οι Κεντρικές Τράπεζες δικαιολογημένα μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς, καθώς όχι μόνο το ενδεχόμενο μίας πανευρωπαϊκή κρίσης είναι λιγότερο πιθανό, αλλά οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι λιγότερο ευάλωτες στους κινδύνους, που διοχετεύονται μέσω τραπεζικών οδών» εξηγεί το βρετανικό δημοσίευμα.
Επικαλούμενη στοιχεία της Capital Economics, η βρετανική εφημερίδα διαπιστώνει πως η εμπορική σύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με τη Δυτική Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή.
Το ίδιο ισχύει και με την επιχειρηματική και καταναλωτική διασύνδεση των δύο περιοχών.
Ωστόσο, η σύνδεση στον τραπεζικό κλάδο, η οποία έχει προκαλέσει σημαίνοντα προβλήματα το 2011 – 2012, εμφανίζεται εμφανώς αποδυναμωμένη.
«Η εγγύηση της σταθερότητας των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έγκειται στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» αναλύει η βρετανική εφημερίδα.
«Ο κύριος κίνδυνος συνίσταται στην πιθανότητα ενός Grexit» σημειώνουν οι Financial Times.
Ωστόσο, οι συγκεκριμένες χώρες είναι σαφώς πιο θωρακισμένες έναντι του 2011 – 2012.
Τα ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, καθώς τα πλεονάσματα ισοδυναμούν με μηδαμινό δανεισμό το εξωτερικό.
Άλλωστε, από το 20% του ΑΕΠ που βρισκόταν το 2011 ο βραχυπρόθεσμος εξωτερικός δανεισμός των εν λόγω χωρών, σήμερα έχει υποχωρήσει στο 16%.
«Ενόσω οι τράπεζες αυξάνουν τα αποθέματα σε εγχώριο συνάλλαγμα εν συγκρίσει με το ύψος των δανείων, τότε ο κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα μειώνεται ολοένα και περισσότερο» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Φυσικά, προειδοποιούν οι Financial Times, μία αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης λόγω της Ελλάδας θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς θα πληγούν οι εξαγωγές.
Ωστόσο, η ζημιά από το Grexit, καταλήγει η εφημερίδα, δεν αναμένεται να αποδεχθεί καταστροφική…


Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης