Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian (Allianz): Πολιτική απραξία και χρέος τα κύρια προβλήματα Ελλάδας και Ρωσίας

tags :
El-Erian (Allianz): Πολιτική απραξία και χρέος τα κύρια προβλήματα Ελλάδας και Ρωσίας
Η μεγάλη συσσώρευση χρέους αποθαρρύνει την εισροή νέων άμεσων ξένων επενδύσεων
Πότε το υψηλό χρέος μπορεί να γίνει ένα τεράστιο πρόβλημα για τις οικονομίες και τις αγορές;
Με αυτό το ρητορικό ερώτημα η σημερινή ανάλυση του Mohamed El-Erian της Allianz στους Financial Times επιχειρούν να καταδείξουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οικονομίες της Ελλάδας και της Ρωσίας φέτος.
Σύμφωνα με την ανάλυση, τόσο η Ιταλία όσο και η Ιαπωνία, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ζήσουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με πολλά χρέη.
Ιδιαίτερα εάν το προφίλ των αποπληρωμών είναι ομαλά κατανεμημένο και ο ιδιωτικός τομέας έχει ισχυρά περιουσιακά στοιχεία.
Ωστόσο, οι προοπτικές μπορεί να επιδεινωθούν εάν η οικονομική ανάπτυξη - το καλύτερο αντίδοτο στην πάροδο του χρόνου για την αντιμετώπιση του υψηλού χρέους - είναι επίμονα κολλημένη σε χαμηλά επίπεδα.
Η κατάσταση γίνεται περισσότερο περίπλοκη, όταν η μεγάλη συσσώρευση χρέους αποθαρρύνει την εισροή νέων άμεσων ξένων επενδύσεων που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης - καθιστώντας τις οικονομίες πιο ευάλωτες σε μη-οικονομικές κρίσεις, είτε πολιτικές, είτε γεωπολιτικές.
Αυτή είναι η περίπτωση της Ελλάδας σήμερα, όπου τα επίπεδα του χρέους είναι υπερβολικά, η σύνθεση έχει μετατοπιστεί προς μια λιγότερο ευέλικτη μορφή (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υποχρεώσεων έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), η υψηλή ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι άπιαστη, η ανεργία παραμένει σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο και η εγχώρια πολιτική τάξη δείχνει έντονα σημάδια κόπωσης.
Επιπλέον, οι πρόωρες εκλογές αργότερα αυτό το μήνα πιθανότατα να αναδείξουν νέα κυβέρνηση το ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας τις ανησυχίες για μια ελληνική έξοδο (Grexit) από την ευρωζώνη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να ηρεμήσει τις ανησυχίες αυτές, αλλά οι επενδυτές δικαιολογημένα έχουν τρομάξει από την υψηλή πιθανότητα ενός τέτοιου γεγονότος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ήδη, η απόδοση των πενταετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έχει εκτοξευθεί κατά 500 μονάδες βάσης μέσα σε ένα μήνα.
Όσο οι ανησυχίες αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα οι επενδυτές να επιταχύνουν την διάθεσή τους να ρευστοποιήσουν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Οι προκύπτουσες οικονομικές αναταράξεις θα υπονομεύσουν τη λειτουργία της οικονομίας της Ελλάδας, καθιστώντας πιο πιθανό Grexit.
Μια παρόμοια πρόκληση αντιμετωπίζει η Ρωσία, λόγω των επιπτώσεων της απότομης μείωσης των εσόδων από το πετρέλαιο, τις δυτικές κυρώσεις και τη νομισματική αστάθεια.
Αυτά απειλούν τη χώρα με μια βαθιά ύφεση, την επιτάχυνση του πληθωρισμού, καθώς και φυγή κεφαλαίων.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ρωσία έχει ένα σημαντικό απόθεμα ξένου συναλλάγματος περίπου 400 δισ. δολαρίων που υπερκαλύπτει το δημόσιο χρέος της.
Αλλά αυτό θα μπορούσε να μειωθεί δραματικά, αν συνεχιστούν οι προσπάθειες για την προστασία του νομίσματος.
Ο El-Erian πάντως καταλήγει σε ένα αισιόδοξο σενάριο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν πολλά ιστορικά παραδείγματα αγορών που ηρεμούν αμέσως όταν παρουσιαστεί ένα σχέδιο ολοκληρωμένης οικονομικής στρατηγικής που υπόσχεται ανάπτυξη και απασχόληση, και το οποίο περιλαμβάνει μια αξιόπιστη δέσμευση για τήρηση του προγράμματος.
Αλλά ο χρόνος είναι πολύτιμος.
Όσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για τους πολιτικούς να καλύψουν τη διαφορά, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ότι οι οικονομίες πέφτουν θύματα νευρικών αγορών, καταλήγει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και συγγραφέας του βιβλίου "Όταν οι αγορές συγκρούονται".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης