Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Κανείς δεν θέλει Grexit - Οι πιστωτές να εξετάσουν το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση χρέους

FT: Κανείς δεν θέλει Grexit - Οι πιστωτές να εξετάσουν το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση χρέους
Μόνο με εκατέρωθεν συμβιβασμούς μπορεί να προχωρήσει μπροστά η ευρωζώνη
Βερολίνο, Βρυξέλλες και Αθήνα πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβασμό, καθώς κανείς δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζει άρθρο των Financial Times.
Παράλληλα η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι οι πιστωτές πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ο αρθογράφος παρομοιάζει την ευρωζώνη με ένα ξενοδοχείο, στο οποίο μια χώρα μπορεί να κάνει check in αλλά δεν μπορεί ποτέ να κάνει check out.
Εάν η Ελλάδα όμως, θέλει να γίνει μόνιμο μέλος, κάποιος πρέπει να πληρώνει το λογαριασμό της, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι Financial Times τονίζουν ότι κανείς δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ούτε και οι ίδιοι οι Έλληνες ψηφοφόροι.
Όσον αφορά τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κάποιοι κατανοούν καλά τον κίνδυνο που δημιουργείται για τις χρηματαγορές από ένα τέτοιο προηγούμενο, που θα μπορεί στο μέλλον να απειλήσει και τους ίδιους.
Το μήνυμα των Ευρωπαίων και των Γερμανών στα ελληνικά κόμματα και τους Έλληνες ψηφοφόρους, είναι πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να υπολογίζει σε εκτεταμένες παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους πιστωτές όταν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενίσχυσε αυτό το μήνυμα, όπως σημειώνεται, καθώς αφησε να εννοηθεί ότι οι ειδικοί όροι που απολαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες για να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ μπορεί να πάψουν να ισχύουν εάν η Ελλάδα δεν καταλήξει σε νέα συμφωνία με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το 2012, το κεντρικό θέμα συζήτησης εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου δεν είναι το Grexit, σύμφωνα με τους FT, αλλά πως όποιος κι αν γίνει πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί ένα συμβιβασμό για το επόμενο στάδιο του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.
Σε περίπτωση νίκης του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα ήταν συνετό να του προσφέρουν, ως δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Ελλάδας, κάποια «καρότα» σε αντάλλαγμα για το «μαστίγιο» του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Ωστόσο, θα πρέπει να απαιτήσουν μεταρρυθμίσεις.
Σε αντάλλαγμα θα πρέπει να καταστήσουν λιγότερο παρεμβατική την επιτήρηση της ελληνικής κυβέρνησης.
Αλλά σύμφωνα με τους FT, πιο σημαντικό από όλα, είναι το γεγονός πως οι πιστωτές χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης