Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Πραγματική η απειλή ενός «τυχαίου» Grexit - Ο Τσίπρας πρέπει να είναι προσεκτικός

tags :
WSJ: Πραγματική η απειλή ενός «τυχαίου» Grexit - Ο Τσίπρας πρέπει να είναι προσεκτικός
Ο Simon της WSJ αναλύει γιατί το Grexit είναι πραγματικό
Δεν αποκλείεται η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη να συμβεί λόγω «ατυχήματος», υποστηρίζει σε άρθρο του στη Wall Street Journal o Simon Nixon, απειλή η οποία δοκιμάζει τα όρια αντοχής της νομισματικής ένωσης.
Από την ίδρυσή της η επιβίωση της ευρωζώνης βασίζεται στο παράδοξο ότι η σταθερότητα του ευρώ εξαρτάται από την πίστη της αγοράς στη μη αναστρεψιμότητά του.
Ωστόσο, η σταθερότητα της ευρωζώνης ενδεχομένως να απαιτήσει την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ, ως ένα μέσο για την επιβολή πειθαρχίας μεταξύ των μελών της, ιδιαίτερα δε εκείνων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
«Η τρέχουσα πολιτική κρίση στην Ελλάδα δοκιμάζει αυτό το παράδοξο», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζει ωστόσο ότι κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, λιγότερο δε από όλους οι ίδιοι οι Έλληνες, το 74% των οποίων θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα.
Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει πλέον ότι το «Grexit» θα ήταν καταστροφικό.
Η υποχώρηση από το ευρώ ούτε θα μείωνε τα υπάρχοντα χρέη ούτε θα αναζωογονούσε «μαγικά» την ελληνική οικονομία.
Η όποια ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα αναγκαζόταν να σφίξει αντί να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική, ενώ ούτε η υποτίμηση θα απέδιδε τα αναμενόμενα, καθώς έχει καταδειχθεί πως τα διαρθρωτικά εμπόδια και όχι οι τιμές είναι αυτά που συγκρατούν την αύξηση των εξαγωγών.
Ακόμη χειρότερα εάν η κυβέρνηση δεν μπορούσε να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της η νομισματική υποτίμηση θα οδηγούσε σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, ενώ η χρηματοπιστωτική αστάθεια θα μπορούσε να αποτρέψει συνολικά τις ξένες επενδύσεις που είναι η καλύτερη ελπίδα της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.
«Το Grexit θα ήταν η νίκη όλων εκείνων των συμφερόντων που έχουν αντισταθεί στις μεταρρυθμίσεις, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα προνόμιά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Τονίζει ωστόσο ότι «ο κίνδυνος ενός τυχαίου Grexit είναι πραγματικός», ανέφερε.
«Χωρίς μια συμφωνία με την τρόικα, που είτε θα αποδεσμεύσει τα κονδύλια διάσωσης είτε θα επιτρέψει την ενίσχυση του δανεισμού, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με την χρεοκοπία», όπως τονίζεται.
Αναφέρεται μάλιστα και στην τελευταία δήλωση της ΕΚΤ, η οποία ανέφερε ότι μόνο αν η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, θα συνεχιστεί η στήριξη προς τις τράπεζες.
Αν η ΕΚΤ σταματήσει χρηματοδότηση των τραπεζών, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει το δικό της νόμισμα για να διαφυλάξει την οικονομία από την κατάρρευση και η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ.
Συστήνει μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς οι συνέπειες ενός Grexit λόγω «ατυχήματος» θα είναι μεγάλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης