Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει η Oxford Economics - Ανάλυση βασισμένη σε 20 δημοσκοπήσεις

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει η Oxford Economics - Ανάλυση βασισμένη σε 20 δημοσκοπήσεις
Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι
Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στην Ελλάδα, προβλέπει με ανάλυση της βασισμένη σε 20 δημοσκοπήσεις η Oxford Economics με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου του 2015.
Στην ανάλυση που υπογράφει ο Gabriel Sterne αναφέρεται ότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, βρίσκεται σε καλό δρόμο για να λάβει μια ξεκάθαρη εντολή για την εφαρμογή αντιμνημονιακών πολιτικών που είναι ασυμβίβαστες με τη συνέχιση της συμμετοχής στο ευρώ.
Στην ανάλυση υποστηρίζεται ότι με βάση τα δημοκοπικά ευρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει την πλειοψηφία, κάνοντας λόγο για «μια ισχυρή αντιμνημονιακή κυβέρνηση».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ (δημοσκοπήσεις) είναι σύμφωνες με αυτό, σε κάθε μία από τις τελευταίες 20 δημοσκοπήσεις» και συμπληρώνει ότι το εκλογικό σύστημα μπορεί να δουλέψει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το ένα έκτο όλων των εδρών απονέμονται ως μπόνους στο πρώτο κόμμα.
(Η έκθεση αναφέρεται στο bonus των 5ο εδρών)
Ο Gabriel Sterne μεταξύ άλλων διατυπώνει το ερώτημα για το πώς και με ποιους θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν κερδίσει τις εκλογές.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστεί να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με πιο μετριοπαθή κόμματα (είτε το ΠΑΣΟΚ είτε το Ποτάμι), τότε ο συμβιβασμός πιθανότατα θα οδηγήσει στη συνέχιση, αν και αποσπασματική, της εφαρμογής του προγράμματος της τρόικας αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επίσης στην ανάλυση καταγράφεται η άποψη ότι η πόλωση οδηγεί τους ψηφοφόρους να εγκαταλείψουν τα μικρότερα κόμματα υπέρ των δύο μεγάλων, καθιστώντας λιγότερο πιθανό η επόμενη κυβέρνηση να εξαρτηθεί από έναν συνασπισμό.
Αναφέρει μάλιστα ότι η αυξημένη πολιτική πόλωση είναι πιθανό να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια καθαρή νίκη, παρά τις καλές επιδόσεις της ΝΔ.

Δ. Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης