Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Telegraph: Ο Τσίπρας έχει στα χέρια του την... περόνη της πανευρωπαϊκής χειροβομβίδας

tags :
Telegraph: Ο Τσίπρας έχει στα χέρια του την... περόνη της πανευρωπαϊκής χειροβομβίδας
Ο καθένας σκέφτεται ότι οι άλλοι μπλοφάρουν, ενώ όλοι στοιχηματίζουν ότι μια καταστρεπτική αλυσιδωτή αντίδραση θα αποφευχθεί
Ο Tσίπρας έχει στα χέρια του την... περόνη της πανευρωπαϊκής χειροβομβίδας, παρατηρεί η ανάλυση του Ambrose Evans-Pritchard στην Telegraph, επισημαίνοντας ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας άλλης κρίσης καθώς η Αθήνα αντιμετωπίζει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Υπάρχει μια αίσθηση της επανάληψης της τελευταίας αναμέτρησης των Βαλκανίων το 1914.
Ο καθένας σκέφτεται ότι οι άλλοι μπλοφάρουν, ενώ όλοι στοιχηματίζουν ότι μια καταστρεπτική αλυσιδωτή αντίδραση θα αποφευχθεί.
Στη Γερμανία, το Der Spiegel αναφέρει ότι η Angela Merkel σκέφτεται ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει με ασφάλεια από το ευρώ, εάν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
"Οι μέρες που έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα είναι παρελθόν πια", δήλωσε ο Michael Fuchs, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel.
"Η κατάσταση έχει αλλάξει εντελώς.
Η κατάσταση πλέον είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, όταν δεν είχαμε τις άμυνες.
Η Ελλάδα δεν είναι πλέον «συστημικής σημασίας» για το ευρώ, ανέφερε ο Fuchs, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ισχυρότερο χωρίς τον ταραχοποιό των Βαλκανίων.
Μάλιστα ο αναλυτής υπενθυμίζει ότι η Γερμανία είχε προετοιμαστεί για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή το 2011.
Ο Tim Geithner, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι φαίνονταν αποφασισμένοι να δώσουν ένα μάθημα στην Ελλάδα:
Η Merkel υποχώρησε μόνο, αφού κατέστη σαφές ότι η Ισπανία και η Ιταλία δεν θα μπορούσαν να αντέξουν μια έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ.
Αυτή τη φορά, το Βερολίνο φαίνεται σχεδόν πρόθυμο να τελειώσει τη δουλειά αυτή.
Ωστόσο, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είναι εξίσου πεπεισμένος ότι η ελίτ της ΕΕ θα υποχωρήσει, γνωρίζοντας ότι έχουν επενδύσει πάρα πολύ πολιτικό κεφάλαιο στη σωτηρία Ελλάδα.
Μετά από όλα, τα ποσά που εμπλέκονται τώρα είναι πολύ μικρά σε σύγκριση με τα 245 δισ. που έχει λάβει η Ελλάδα.
Το Βερολίνο εξακολουθεί να επιμένει ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν κάνει αρκετά για να αντέξουν το σοκ του "Grexit", και ότι η νέα τραπεζική ένωση και τα νέα εργαλεία διάσωσης είναι έτοιμα να σταματήσουν οποιαδήποτε μόλυνση.
Οι αγορές είναι ήρεμες μόνο και μόνο επειδή η ΕΚΤ δήλωσε τον Ιούλιο του 2012 υποσχέθηκε να ενεργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης στην Ιταλία και την Ισπανία.
Όμως, ο Τσίπρας έχει τα δάχτυλά του στην περόνη μιας πανευρωπαϊκής χειροβομβίδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης