Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Η πολιτική κρίση στην Ελλάδα απειλή για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

WSJ: Η πολιτική κρίση στην Ελλάδα απειλή για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Σύμφωνα με τη WSJ η πολιτική κρίση στην Ελλάδα μπορεί να είναι η αιτία για την περαιτέρω επιβράνδυση της ανάπτυξης στην ΕΕ
Για μία χαμένη δεκαετία στην Ευρωζώνη κάνει λόγο με άρθρο της η Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι η νομισματική ένωση εισέρχεται στο όγδοο έτος της ύφεσης, ενώ ελάχιστοι αναμένουν να τονωθεί η ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια.
Ενώ το 2015 ξεκίνησε, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 2008.
Εν τω μεταξύ όπως σημειώνει το αμερικανικό μέσο το νέο έτος ξεκινάει με τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα μας μπορεί να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο την παραπαίουσα οικονομία.
Εφ 'όσον οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης παραμένουν αναιμικές, το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει μια νέα πολιτική κρίση στις ευρωπαϊκές χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, τα κόμματα της αριστεράς που τάσσονται κατά της λιτότητας, κερδίζουν έδαφος ανάμεσα στους ψηφοφόρους.
Την ίδια στιγμή στον πυρήνα της Ευρώπης, όπως είναι η Γαλλία, είναι αρκετά δημοφιλή τα ακροδεξιά, ευρωσκεπτιστικά και ρατσιστικά κόμματα.
Σύμφωνα λοιπόν με τη Wall Street Journal, οι ραγδαίες πολιτικές αλλαγές είναι πιθανό να αναστείλουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σε μία προσπάθεια να τονωθεί η αγορά εργασίας.
Ωστόσο σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν παρουσιάζει πια τον ίδιο κίνδυνο, για την Ευρωζώνη, όπως πριν από λίγα χρόνια, τονίζοντας ότι μία ελληνική χρεοκοπία θα είχε έναν μικρό αντίκτυπο στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες.
Πολλοί όμως είναι εκείνοι που ανησυχούν ότι ενώ οι πιθανότητας μετάδοσης μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, μια πραγματική πολιτική κρίση θα μπορούσε ακόμη να έχει καταστροφικές συνέπειες για το ευρώ.
«Στην περίπτωση που διακινδυνευτεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, μπορεί να ξεκινήσει η ίδια συζήτηση και για άλλες ευάλωτες χώρες - μέλη.» ανέφερε ο Timo del Carpio, οικονομολόγος της RBC Capital Markets .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης