Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζει κόμμα μπαλαντέρ με στόχο ποσοστό 4% με 5%

FT: Ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζει κόμμα μπαλαντέρ με στόχο ποσοστό 4% με 5%
Ο Γ. Παπανδρέου επανέρχεται στην πολιτική ζωή με δικό του κόμμα υποστηρίζουν οι FT
Εκτενές ρεπορτάζ για το νέο κομματικό σχηματισμό που προετοιμάζει ο Γιώργος Παπανδρέου αφιερώνουν οι Financial Times.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μια προσοδοφόρα περίοδο  τα τελευταία χρόνια πραγματοποιώντας διαλέξεις σε πανεπιστήμια μετά την αποχώρηση του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2011 στην κορύφωση της κρίσης.
Την τρέχουσα περίοδο,  ο ηλικίας 65 ετών πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, της ιστορικής οικογένειας των Παπανδρέου, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πολιτική ως ηγέτης ενός κόμματος «μπαλαντέρ» με στόχο να κατέλθει στις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
Ο κ Παπανδρέου, είναι γόνος ελληνικής πολιτικής δυναστείας, έχει μέχρι στιγμής καθυστερήσει να κάνει μια επίσημη ανακοίνωση για το νέο του κόμμα κυρίως λόγω αναφορών ότι οι περισσότεροι από τους πρώην συνεργάτες του έχουν αρνηθεί να αποχωρήσουν από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), που ιδρύθηκε από τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου για να συμμετάσχουν σε μια κέντρο-αριστερή ομάδα.
Ωστόσο, ένας συνεργάτης του Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι το κόμμα θα οργανωθεί και 8α λειτουργήσει εντός των επόμενων ημερών.
Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειχνε ότι το κόμμα Παπανδρέου θα μπορούσε να κερδίσει 4-5%, λαμβάνοντας ένα μικρό αλλά κρίσιμο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν συμβεί αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανατροπή σκηνικού και να οδηγήσει την ΝΔ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε νίκη στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Η προοπτική μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θορύβησε τους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες, με τις ανησυχίες ότι το κόμμα θα ακυρώσει το διεθνές σχέδιο διάσωσης και θα διακόψει  την πληρωμή του εξωτερικού χρέους της.
Ο κ Παπανδρέου θα μπορούσε επίσης να λάβει ψήφους από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ένα κεντροαριστερό κόμμα που σχηματίσθηκε το 2014.
Η εκλογή θα είναι μια δοκιμασία της ελκτικής δύναμης του κ Παπανδρέου προς τους  αναποφάσιστους ψηφοφόρους…
Θα είναι δύσκολο, αλλά βοηθά το γεγονός ότι ο Παπανδρέου είναι έμπειρος σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε στέλεχος εταιρίας δημοσκοπήσεων.
 «Είναι πολύ πιθανό ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές»
Λίγοι αναλυτές θα μπορούσαν να προβλέψουν μια πολιτική επιστροφή από τον Παπανδρέου, δεδομένης της  απότομης αποχώρηση του.
Έφυγε τον Νοέμβριο του 2011 μετά την αμφιλεγόμενη πρόταση του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, πρόταση που προκάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία  απείλησε να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη.
Ο Παπανδρέου δεν αποδέχεται την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας, αλλά κατηγορεί την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση, ενώ ισχυρίζεται ότι συμφέροντα είχαν  υπονομεύσει τις δικές του προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.
Μετά την παραίτησή του, ο πρώην πρωθυπουργός έχει περάσει μεγάλο μέρος του χρόνου του δίνοντας διαλέξεις για τη διαχείριση κρίσεων και την πολιτική λιτότητας,  σε ΗΠΑ και σκανδιναβικά πανεπιστήμια.
Έχει κράτησε χαμηλό προφίλ στην Αθήνα, διατηρώντας το βουλευτικό αξίωμα από τις εκλογές του 2012.
Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την ηγεσία του  ΠΑΣΟΚ ότι καταστρέφουν την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, που κατείχε την εξουσία σχεδόν χωρίς διακοπή, από το 1981.
Σε πρόσφατη επιστολή προς τον κ Βενιζέλο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του, ο κ Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει την επαφή με την λαϊκή βάση  και  δεν «πάει πουθενά». Πρότεινε να πραγματοποιηθεί  συνέδριο του κόμματος που πρέπει που πρέπει να συνοδευτεί από την εκλογή της ηγεσίας.
Ο κ Βενιζέλος, ο οποίος έχει υποστεί μια σταθερή πτώση στη δημοτικότητα του ΠΑΣΟΚ από τότε που έγινε αρχηγός το 2011, απέρριψε την πρόταση Παπανδρέου.
«Είναι σαφές ότι οι πολιτικοί έχουν χάσει την επαφή τους από το  εκλογικό σώμα το οποίο δείχνει θυμό για  παλαιό πολιτικό σύστημα» δήλωσε συνεργάτης του Παπανδρέου.
Θα πρέπει να καλλιεργηθεί πάλι η ελπίδα
Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ έχει συρρικνωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου κατέλαβε την 4η θέση πίσω από την Χρυσή Αυγή με 8,2% ενώ στις δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου λαμβάνει 4% με 6%.
«Ο Γιώργος έχει μια θετική αύρα, λόγω του ονόματος της οικογένειας Παπανδρέου, αλλά χρειάζεται να κάνει εκστρατεία για συγκεκριμένες πολιτικές - για παράδειγμα την αντιμετώπιση των οργανωμένων συμφερόντων - αν θέλει να πετύχει κάτι σημαντικό σε αυτές τις εκλογές» δήλωσε ο Τάκης Μίχας, συγγραφέας και πολιτικός σχολιαστής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης