Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αυξάνουν το πιστωτικό ρίσκο - Οι κρίσιμες ημερομηνίες

tags :
Fitch: Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αυξάνουν το πιστωτικό ρίσκο - Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Μετά τις εκλογές η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της Ελλάδας
Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, απόρροια της αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αυξάνουν το πιστωτικό ρίσκο για την Ελλάδα, αναφέρει σε ανάλυσή της με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 2014, η Fitch Ratings.
Οι διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές και το ενδεχόμενο νέας εξόδου στις αγορές αναβάλλονται για μετά τις εθνικές εκλογές.
Μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου του 2015, η πολιτική αβεβαιότητα, αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μερικούς μήνες, τονίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, τότε θα λάβει το μπόνους των 50 εδρών και θα αποτελέσει μέρος της όποιας κυβέρνησης σχηματιστεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι της Νέας Δημοκρατίας, από τις ευρωεκλογές του Μαίου, όταν και ανεδείχθη πρώτη πολιτική δύναμη, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Fitch.
Ωστόσο, το προβάδισμά του ΣΥΡΙΖΑ έχει συρρικνωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας απίθανη την αυτοδυναμία για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
Αν δεν καταστεί εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης, τότε θα οριστεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, γεγονός που θα παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα.
Δύο είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας σύμφωνα με τη Fitch:
Πρώτον η παρατεταμένη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης στις αγορές.
Δεύτερον, η αντίδραση των καταθετών στις εξελίξεις.
Οι δύο παραπάνω παράγοντες θα ασκήσουν επιπλέον πίεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση καθώς και στους δανειστές, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.
H Fitch εκτιμά ότι υπάρχει χώρος για συμβιβασμό ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, αν και με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της χώρας, οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιο δύσκολες.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μετριάσει τη στάση του απέναντι τους διεθνείς πιστωτές, σύμφωνα με τη Fitch, ωστόσο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να παγώσει.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Τρεις φορές εντός του 2015 θα αναθεωρήσει την ελληνική αξιολόγηση ο οίκος Fitch, με την πρώτη να έχει οριστεί για την Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου!
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ημερολόγιο του αμερικανικού οίκου για το 2015, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα αναθεωρηθεί τρεις φορές:
- Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου
- Παρασκευή, 15 Μαΐου
- Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου
Ας σημειωθεί πως η Ελλάδα χαίρει της αξιολόγησης «Β» με «σταθερό» outlook.
Όσον αφορά την Κύπρο, η Fitch αναμένεται να αναθεωρήσει την αξιολόγηση την Παρασκευή, 24 Απριλίου και την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης