Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Ελλάδα δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο - Τα σενάρια Grexit και το haircut

Η Ελλάδα δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο - Τα σενάρια Grexit και το haircut
Στο στόχαστρο των διεθνών ΜΜΕ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
(upd3)Η Ελλάδα δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη, όπως το 2012, αναφέρουν σε σημερινά τους δημοσιεύματα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επανέρχεται πιο ισχυρό από ποτέ. 
Η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωπες οι αγορές το 2015, ωστόσο δεν αναμένεται να τις κλονίσει.
Όπως σχολιάζει σε σημερινό του δημοσίευμα το CNBC, ένα νέο δράμα ξεδιπλώνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.
Το ελληνικό κοινοβούλιο απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη χθεσινή τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, με την Ελλάδα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.
«Ενώ η Ελλάδα ήταν το επίκεντρο των συστημικών πιέσεων το 2010 και το 2011, πλέον αποτελεί ένα τοπικό ζήτημα», σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της Amherst Pierpont Securities, Robert Sinche.
Και προσθέτει ότι η ευρωζώνη έχει αλλάξεις σε σχέση με το 2011, με τις αποδόσεις των ομολόγων να είναι χαμηλότερα και την ΕΚΤ να είναι έτοιμη για αγορές κρατικών ομολόγων.
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Sinche εκτιμά ότι μπορεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να εκτοξεύει απειλές κατά των δανειστών, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν σκοπεύει να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.
Ο Sameer Samana της Wells Fargo Advisors, τονίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί θέμα για τις αγορές, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ο Samana σημειώνει το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έχει «μαλακώσει» τους τόνους του και δεν αναφέρεται πλέον σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνης.
Η μετάδοση της ελληνικής κρίσης μπορεί να περιοριστεί για την ώρα, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.
Το «φλερτ» της Ελλάδας με την έξοδο από το ευρώ τη διετία 2011-2012, σταμάτησε μόνο όταν η ΕΚΤ δεσμεύθηκε να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για τη διάσωση του ευρώ.
Πλέον μετά την κατάρρευση και της κυβέρνησης Σαμαράς, η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη, για μια νέα ελληνική κρίση, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μια μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα στην Ευρωζώνη θα είναι αυτή τη φορά περιορισμένη και συγκρατημένη.
«Παρακολουθούμε το ελληνικό πρόβλημα, αλλά η ευρωπαϊκή κρίση έχει τελειώσει.
Η κρίση χρέους στην Ευρώπη είχε ως κυρίαρχο πρόβλημα το ρίσκο μετάδοσης.
Δεν νομίζω ότι οι αγορές θα αμφισβητήσουν τις άμυνες της Ευρώπης» σχολιάζει στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding.
Αν παρατηρήσει κανείς την κατάσταση στη γειτονική Ιταλία, η οποία είναι η δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, θα δει ότι δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική καταστροφή.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι οι άλλες χώρες της Ευρώπης είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε περίπτωση αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Επανέρχεται το σενάριο του Grexit
Το σενάριο του Grexit και της χρεοκοπίας «ξεθάβουν» τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έπειτα από την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη εκλογών στις 25 Ιανουαρίου του 2015.
Ειδικότερα, πραγματοποιώντας εκτενή ανταπόκριση, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν πως οι πρόωρες εκλογές επαναφέρουν την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα ακόμη και στο χείλος της χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, η Wall Street Journal τονίζει οι εκλογές στην Ελλάδα δεν πρέπει να πλήξουν την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Ο οικονομικός αντίκτυπος των εκλογών στην Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να παραμείνει περιορισμένος.
H Eλλάδα δεν ξεμένει ποτέ από δράμα και πλέον περνά στην επόμενη πράξη.
Η ελληνική βουλή δεν κατόρθωσε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εθνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
H προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα δύναται να παράσχει πληθώρα δημοσιευμάτων, ικανών να προκαλέσουν νέο γύρο αναταραχής στις αγορές.
Mεγάλη προσοχή αναμένεται να δοθεί στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ - του κόμματος που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα κερδίσει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου - για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους πιστωτές της.
Ως επί το πλείστον, οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα ευρωπαϊκά ομόλογα - πλην των ελληνικών assets - αναμένεται να δεχθούν μόνο ήπιες πιέσεις λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα.
Εκτός εάν επιστρέψουν οι φόβοι για κίνδυνο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.
Όμως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.
H Eυρωζώνη δεν πρέπει να φοβάται τόσο πολύ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αφού υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος παίκτης, που μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Πρόκειται για την ΕΚΤ και την αυξημένη πιθανότητα να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων.
Την ίδια ώρα, το MarketWatch κάνει λόγο για «πολιτική και χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα».
«Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε ακόμη και κατά -11% όταν ο Στ. Δήμας απέτυχε να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο της ελληνικής Βουλής. Η απόρριψη του κυβερνητικού υποψηφίου σηματοδοτεί τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου» υπογραμμίζει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.
Όπως υπογραμμίζει, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας υπέστη τις ισχυρότερες απώλειες, καθώς η πτώση για τις μετοχές των τραπεζών σημείωσαν διψήφια ποσοστά.
«Η κύρια ανησυχία των αγορών εστιάζει στο ερώτημα εάν το πρόγραμμα διάσωσης και τα μέτρα λιτότητας θα συνεχιστούν, σε περίπτωση που ο ακρο-αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές» επισημαίνει το MarketWatch.
«Αποτιμώντας την αντίδραση των αγορών, οι επενδυτές ακόμη ανησυχούν σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, ιδίως σε χώρες, όπως η Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες παραμένουν σε επίφοβη κατάσταση. Πάντως, ο κίνδυνος είναι σαφώς μικρότερος, εν συγκρίσει με το 2012» υποστηρίζει ο Craig Erlam, αναλυτής της Alpari UK.
«Υπάρχουν πολλά φαινόμενα, πέραν τον εκλογών, τα οποία αναδεικνύονται στις χώρες, οι οποίες έχουν πληγεί από τη λιτότητα. Η σημαντική ενίσχυση άλλωστε, των αντι-μνημονιακών κομμάτων θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια» σημειώνει εν συνεχεία.
Όπως διατείνει το MarketWatch, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας εκτινάχθηκε σημαντικά, μετά το πέρας της αποτυχημένης ψηφοφορίας.
Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 9,33% , σημειώνοντας υψηλό 13 μηνών.
«Εάν η ΝΔ δεν καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές, τότε η κατάσταση θα περιπλακεί σημαντικά, δεδομένης και της κατάστασης στον κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικά εσωτερικά προβλήματα και διατρέχει τον κίνδυνο διάλυσης» επισημαίνει ο Μ. Gittler, αναλυτής της Iron FX Global.
Επίσης, η Washington Post σημειώνει ότι «το ΔΝΤ και οι χώρες της ευρωζώνης έχουν κρατήσει στη ζωή την Ελλάδα από το 2010, όταν η υπερχρεωμένη χώρα σχεδόν χρεοκόπησε» και προσθέτει ότι «σε αντάλλαγμα, οι κυβερνήσεις στην Αθήνα, με βαθειά δυσφορία, έκαναν περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για αποκατάσταση δημόσιων οικονομικών».
Τέλος, αναφέρεται ότι «οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους πιστωτές της έχουν παγώσει εδώ και μήνες, εν μέσω διαφωνιών πάνω στο τι απαιτείται σε νέες περικοπές δαπανών».
Στο μεταξύ, σε προηγούμενο δημοσίευμα στην ίδια εφημερίδα -ανταπόκριση από την Αθήνα -, πριν την πραγματοποίηση της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή, υποστηρίχθηκε ότι «η μεγάλη σε χρονικό διάστημα λανθάνουσα κρίση της ευρωζώνης, θα μπορούσε να επιστρέψει στο βρυχηθμό, μετά την ψηφοφορία της Δευτέρας στην Ελλάδα».
Στο δημοσίευμα διατυπώνεται η άποψη ότι «η ψηφοφορία που ενδέχεται να ρίξει την κυβέρνηση και να ανοίξει τον δρόμο για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα φέρει στην εξουσία ένα κόμμα της άκρας αριστεράς, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ».
Επίσης, τονίζεται ότι «η όποια αλλαγή στην Ελλάδα όμως, θα σηματοδοτήσει την αλλαγή του πολιτικού κλίματος στην Ευρώπη, με τα κόμματα των πολιτικών άκρων να κερδίζουν έδαφος σε ολόκληρη την ήπειρο».
Η Ελλάδα οδεύει προς εκλογές και οι αγορές… καταρρέουν, σημειώνει και το Business Insider, πραγματοποιώντας εκτενή αναφορά στις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις.
«Η Βουλή απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η Ελλάδα προκηρύσσει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου» επισημαίνει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.
«Οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο άγγιξαν και το -11% καθώς οι επενδυτές φοβούνται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές» αναφέρει το Business Insider, σημειώνοντας πως από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, οι απώλειες για το Χ.Α. υπερβαίνουν το 25%.
Πάντως, το αμερικανικό μέσο εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ χαρακτηρίζει το πρόγραμμά του ως «ανορθόδοξο».
«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναστείλει αρκετές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία της χώρας με την τρόικα» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας πως «θα πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή κυβέρνηση, η οποία αρνείται τη συνεργασία με τους ισχύοντες θεσμούς».
Καταλήγοντας, το αμερικανικό δημοσίευμα παραθέτει δύο προβληματισμούς, σχετικά με την τελική πρόβλεψη του νικητή των επερχόμενων εκλογών:
1. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρήσει το προβάδισμα που διαθέτει
2. Εάν οι ψηφοφόροι γίνουν λιγότερο ριζοσπαστική, ενόσω πλησιάζουν οι εκλογές
Για δυσάρεστες συνέπειες στην ήδη εύθραυστη ελληνική οικονομία προειδοποιεί από την πλευρά του, το CNN Money, σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, στην Ελλάδα.
Μάλιστα το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου, το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε «βουτιά» έως 11%.
Παράλληλα στο άρθρο τονίζεται ότι οι βασικοί δείκτες στην Ισπανία και την Ιταλία παρασύρθηκαν υποχωρώντας περίπου 2%, αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μία νέα κρίση.
«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότιο ΣΥΡΙΖΑ, που τάσσεται κατά της λιτότητας, θα μπορούσε να κερδίσει στις επικείμενες εκλογές» αναφέρει ο αρθρογράφος και σημειώνει ότι «πρόκειται για ένα κόμμα που θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του πακέτου διάσωσης των 240 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Σε αυτό το σημείο υπογραμμίζεται ότι «εάν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοφιλής στους Έλληνες ψηφοφόρους, οι οποίο έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την υψηλή ανεργία και τα χρόνια της ύφεσης, όμως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτά που υπόσχεται είναι μη ρεαλιστικά και ανεύθυνα και μπορούν να οδηγήσουν σε μία κρίση τέτοιου μεγέθους που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα εκτός Ευρωζώνης».
«Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στάση πρόσφατα, υποστηρίζοντας ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη».
Παρά τους κινδύνους που παρουσιάζονται από την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ευρωζώνη βρίσκεται πλέον σε καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσει μια νέα ελληνική κρίση.
«Η Ευρωζώνη μπορεί να χειριστεί ένα όχι και τόσο πιθανό (αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει), ελληνικό ατύχημα, χωρίς να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα παρά μόνο περιορισμένη και προσωρινή ζημιά» δήλωσε ο Holger Schmieding της Berenberg, νωρίτερα αυτό το μήνα.
Τη λύση της απομείωσης του ελληνικού χρέους επαναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σε ανάλυση του από τον αρθρογράφο Mark Gilbert, την οποία αν και θεωρεί "τραγική", είναι όμως η καλύτερη εναλλακτική που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα.
Η απόφαση της ελληνικής Βουλής να απορρίψει τον προτεινόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σταύρο Δήμα, προκαλώντας πρόωρες εκλογές στη χώρα, επαναφέρει την περίοδο αναταραχής στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτρέψει την υπαρξιακή κρίση που μπορεί να επανέλθει στην Ευρωζώνη, και να αναγνωρίσει ότι ο οικονομικός πόνος στην Ελλάδα είναι πραγματικός και ότι η κόπωση λιτότητας είναι ένα ζήτημα για περισσότερο από ένα μέλος του ευρώ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αντιπολιτευόμενο κόμμα στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να κερδίσει εξουσία στην Ελλάδα.
Εάν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, η ΕΕ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που προκαλεί η ρητορική του για δημοσιονομικές υπαναχωρήσεις.
Η ΕΕ πρέπει να παραδεχτεί ότι πρέπει να υποχωρήσει σε ορισμένες απαιτήσεις της, από το να δει την Ελλάδα εκτός ευρώ.
Από την πλευρά της, η ισπανική El Mundo υπογραμμίζει τον κίνδυνο να βρεθεί η Ευρωζώνη ενώπιον μιας νέας κρίσης, εξαιτίας της Ελλάδας.
Η αποτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας φέρνει πιο κοντά στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου.
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός λαός αποφασίζει να βάλει τέλος στη λιτότητα».
Αυτή η τελευταία φράση, σημειώνεται στο άρθρο, είναι αυτή που δημιουργεί φόβο στις αγορές, την Ε.Ε., την ΕΚΤ και σε οποιονδήποτε άλλο επενδυτή που έχει οποιαδήποτε σχέση με την Ελλάδα.
Όπως και το ισπανικό κόμμα Podemos, σημειώνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει ότι είναι απαραίτητη μια αναδιάταξη του χρέους, τονίζοντας ακόμη ότι προτίθενται να τα… σπάσουν με την τρόικα.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ευρωζώνη θα βιώσει μια νέα κρίση, αν κι η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετριάσει τη ρητορική του και θα διαπραγματευτεί με την τρόικα καλύτερους όρους αποπληρωμής του χρέους.
Η πρώτη αντίδραση των αγορών πάντως δεν είναι ιδιαίτερα θετική, σύμφωνα με την El Mundo, καθώς καταγράφεται φυγή επενδυτών, με τον δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να καταγράφει ενδοσυνεδριακά και πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, απώλειες που έφθασαν το 11,3%.
Παράλληλα, και στα ελληνικά ομόλογα καταγράφηκε επιδείνωση, με το επιτόκιο στα 10ετή να φθάνει στο 9,5%, υψηλά από τον Σεπτέμβριο του 2013 και το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου να ξεπερνά τις 900 μονάδες βάσης, κάτι που είχε να καταγραφεί εδώ και ενάμιση χρόνο.
Με τίτλο η Ελλάδα επέστρεψε στην κρίση η Τουρκική εφημερίδα Hurriyet αποτυπώνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που κατέληξε σε αποτυχία.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση συνασπισμού απέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έτσι η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές.
Οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Ιανουαρίου.
Ωστόσο όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ένα αριστερό κόμμα που τάσσεται κατά των μνημονίων στην Ελλάδα προηγείται στις δημοσκοπήσεις και είναι το πλέον πιθανό να έρθει πρώτο κόμμα και να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
Η Hurriyet αναφέρεται και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής τονίζοντας ότι ομάδα δικαστικών με τον Δένδια σημερινό υπουργό Άμυνας πρωτοστάτησαν κατά της Χρυσής Αυγής που θεωρείται ακροδεξιό κόμμα.
Το CNBC παράλληλα, τονίζει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίζεται, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα συγκέντρωσε μόλις 168 ψήφους, όσους και στη δεύτερη ψηφοφορία, από τους 180 που απαιτούνται.
Σύμφωνα με το CNBC, το αποτέλεσμα δεν αποτελεί έκπληξη για τους αναλυτές, καθώς είχε διαφανεί ότι ο Σαμαράς δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε άρθρο της με τίτλο «Ελλάδα: Πολιτική κρίση και πρόωρες εκλογές» σημειώνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών στην τρίτη ψηφοφορία, αποσπώντας μόνον 168 θετικές ψήφους.
Παράλληλα τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ηγείται στην πρόθεση ψήφου, ενώ όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται η προοπτική να αναλάβει την εξουσία δημιουργεί ανησυχία στους διεθνείς πιστωτές.
Επίσης, υπογραμμίζονται οι μεγάλες απώλειες που καταγράφονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, που έφθασε να υποχωρεί άνω του 11% εν αναμονή της τρίτης ψηφοφορίας.
Στην ευκαιρία που αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την εξουσία στην Ελλάδα, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στη σημερινή, τρίτη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα «The Times», τονίζοντας ότι τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Στο άρθρο σημειώνεται η αποτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους σε σύνολο 300 βουλευτών και επισημαίνεται ότι είναι η τρίτη φορά που η Ελλάδα οδηγείται στις κάλπες από τότε που ξέσπασε η κρίση πριν από τέσσερα χρόνια.
Aπό μια θεωρητικά απλή κοινοβουλευτική εργασία, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετατράπηκε στη μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, σημειώνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», με αφορμή την αποτυχία εκλογής του Στ. Δήμα ως προέδρου της Δημοκρατίας και στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, μετά τις δύο πρώτες αποτυχημένες απόπειρες εκλογής ΠτΔ, που τροφοδότησαν την αστάθεια και τους φόβους στις Βρυξέλλες και την τρόικα, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, με τα προγνωστικά να φέρουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τρίτη ψηφοφορία ο υποψήφιος της κυβέρνησης για την προεδρία της Δημοκρατίας συγκέντρωσε μόνον 168 ψήφους από τις 180 απαιτούμενες, τις ίδιες με αυτές και της δεύτερης ψηφοφορίας.
«Στην ψηφοφορία για τον Έλληνα πρόεδρο ο πρώην επίτροπος Σταύρος Δήμας απέτυχε και στον τρίτο γύρο. Με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ εκβίασε νέες εκλογές» γράφει το Spiegel.
Η Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι η πολιτική αστάθεια ανησυχεί τους πιστωτές της Ελλάδας και σε εκτενές της άρθρο τονίζει τη δήλωση-προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι αναμένει τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων μετά τις κάλπες.
«Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της» έχει δηλώσει ο Σόιμπλε. Εάν θα γίνει αυτό ωστόσο δεν είναι σίγουρο γιατί στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου λιτότητας και κούρεμα του χρέους, προσθέτει η Suddeutsche Zeitung.
«Η Ελλάδα τραντάζει τον Dax» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επισημαίνει, ότι οι πρόωρες εκλογές χάλασαν την διάθεση των επενδυτών.
Στην αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την ελληνική Βουλή αναφέρεται το αμερικανικό δίκτυο CNN.
Αναφέρει πως «η ελληνική Βουλή διαλύεται και η χώρα οδηγείται σε εκλογές με την οικονομία να είναι ευάλωτη» και επίσης ότι το ελληνικό χρηματιστήριο «υποχωρεί το μεσημέρι της Δευτέρας κατά 8,5%».
Υπογραμμίζει δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις», προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί «να διαπραγματευτεί τους όρους της οικονομικής συμφωνίας για την Ελλάδα».
Επίσης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να «καταργήσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα» και ότι προτίθεται να «ξοδέψει χρήματα σε προγράμματα που θα αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις».
Ωστόσο, κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το CNN, θα μπορούσε να «πυροδοτήσει μια κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης».
Η εφημερίδα New York Times τέλος, τονίζει ότι το σημερινό αποτέλεσμα «ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, στις οποίες ένα κόμμα που αντιτίθεται στους όρους της διεθνούς διάσωσης της χώρας αναμένεται να κερδίσει».
Εντωμεταξύ όπως μεταδίδει η Deutsche Welle oι γερμανοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Παράγοντας ανησυχίας είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Συγκεκριμένα η αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την πορεία του ελληνικού προγράμματος στήριξης.
Σημειώνεται ότι το Βερολίνο υποδέχθηκε με ψυχραιμία τις χθεσινές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας διά του γερμανού υπουργού Οικονομικών W. Schauble ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα δεσμεύουν και τις μελλοντικές κυβερνήσεις.
Ωστόσο, το ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εθνικές εκλογές έδωσε στους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας νέες αφορμές για την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα. Αυτό υπογραμμίζει από χθες και η συντριπτική πλειοψηφία των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα περί τερματισμού της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας γίνονται δεκτές με περίσκεψη και από μερίδα γερμανών εκπροσώπων και αναλυτών του χρηματοοικονομικού τομέα.
Όπως σημείωσε στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandradio η Γκέρτρουντ Τράουντ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας των κρατιδίων Έσσης-Θουριγγίας (Landesbank Hessen-Thüringen), «διακρίνουμε διαρθρωτικές αλλαγές, τομείς στους οποίους η Ελλάδα είναι ισχυρή, για παράδειγμα ο τουρισμός, αναπτύσσονται πάλι. Άρα αυτή ακριβώς ήταν η σωστή πορεία και είναι τόσο κρίμα που η πολιτική αστάθεια παρεμποδίζει τουλάχιστον προς στιγμήν το συνολικό εγχείρημα, αν δεν το αντιστρέφει».
Ο Βόλφγκανγκ Γκέρκε, πρόεδρος του ανεξάρτητου Βαυαρικού Χρηματοοικονομικού Κέντρου (BFZ), σχολιάζει τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για κοινωνικές παροχές και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους: «Δυστυχώς, όποιος υπόσχεται πολλά, μαζεύει συχνά πολλές ψήφους και οι πολίτες δεν μπορούν να εκτιμήσουν τις τελικές συνέπειες. Ως εκ τούτου, το χειρότερο δυνατό σενάριο (σ.σ. δηλαδή η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη) δυστυχώς δεν είναι απίθανο. Εκτός κι αν η πίεση της τρόικας ωθήσει τους πολίτες να πουν ότι δεν θέλουν να παίξουν με τη φωτιά», επισήμανε στο Deutschlandradio Kultur o γερμανός ειδικός.
Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν προβλέπουν διαδικασία εξόδου χώρας-μέλους από την ευρωζώνη, ο Β. Γκέρκε έχει διαφορετική άποψη: «Αν κάποιος κηρύσσει άκυρες τις ευρωπαϊκές συνθήκες -για παράδειγμα τη συνθήκη του Μάαστριχτ, τα όρια για το έλλειμμα που διατυπώνονται σε αυτήν- τότε βεβαίως μπορεί να αποβληθεί. Δε γίνεται να λέμε ότι πρέπει όλοι να παραμείνουν στο ευρώ πάση θυσία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης