Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τη λύση της απομείωσης του ελληνικού χρέους επαναφέρει το Bloomberg – Να αποτραπεί το Grexit

tags :
Τη λύση της απομείωσης του ελληνικού χρέους επαναφέρει το Bloomberg – Να αποτραπεί το Grexit
Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, θα έθετε υπό αμφισβήτηση τα διαπιστευτήρια των άλλων μελών του ευρώ
Τη λύση της απομείωσης του ελληνικού χρέους επαναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σε ανάλυση του από τον αρθρογράφο Mark Gilbert, την οποία αν και θεωρεί "τραγική", είναι όμως η καλύτερη εναλλακτική που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα.
Η απόφαση της ελληνικής Βουλής να απορρίψει τον προτεινόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σταύρο Δήμα, προκαλώντας πρόωρες εκλογές στη χώρα, επαναφέρει την περίοδο αναταραχής στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτρέψει την υπαρξιακή κρίση που μπορεί να επανέλθει στην Ευρωζώνη, και να αναγνωρίσει ότι ο οικονομικός πόνος στην Ελλάδα είναι πραγματικός και ότι η κόπωση λιτότητας είναι ένα ζήτημα για περισσότερο από ένα μέλος του ευρώ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αντιπολιτευόμενο κόμμα στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να κερδίσει εξουσία στην Ελλάδα.
Εάν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, η ΕΕ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που προκαλεί η ρητορική του για δημοσιονομικές υπαναχωρήσεις.
Η ΕΕ πρέπει να παραδεχτεί ότι πρέπει να υποχωρήσει σε ορισμένες απαιτήσεις της, από το να δει την Ελλάδα εκτός ευρώ.



Ελληνικό χρέος

Η Ελλάδα έχει τρεις φορές υψηλότερο δημόσιο χρέος από ότι ορίζουν οι κανόνες στη συνθήκη του Μάαστριχτ, οι οποίοι προβλέπουν ότι το χρέος μιας χώρας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.
Οι ηγέτες της ΕΕ γνωρίζουν ότι οι προηγούμενες αποτυχίες τους να τιμωρήσουν για τα ελλείμματα της Γερμανία και της Γαλλία, σε συνδυασμό με τους επίμονους εκτροχιασμούς, καθιστούν αδύνατη την τήρηση των κανόνων αυτών.
Οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν την κρίση στο ευρώ.
Το πρόγραμμα άλλωστε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επενδύσεις ύψους 315 δισ. ευρώ σε προγράμματα υποδομών είναι μια σιωπηρή παραδοχή ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να τονώσει την ανάπτυξη.
Αλλά αυτό το συναίσθημα θα πρέπει να αντανακλάται και στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες στην Ελλάδα, και μάλιστα και με τα άλλα μέλη της ευρωζώνης των οποίων η κόπωση των ψηφοφόρων στη λιτότητα αυξάνεται.
Οι γραφειοκράτες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, διαφορετικά κινδυνεύουν για επιστροφή του πολιτικού δράματος.
Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, θα έθετε υπό αμφισβήτηση τα διαπιστευτήρια των άλλων μελών του ευρώ.



Ο αρθρογράφος κλείνει την ανάλυση του επαναλαμβάνοντας ότι η τρόικα θα πρέπει να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος των 322 δισ. ευρώ του χρέους της χώρας.
Είναι μια τραγική λύση, δεδομένου ότι το κόστος διαγραφής χρεών τελικά θα βαρύνει τους φορολογούμενους της Ευρωζώνης, αλλά είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης