Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η αποτυχία εκλογής ΠτΔ - «Στον αέρα το μέλλον της Ελλάδας»

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η αποτυχία εκλογής ΠτΔ - «Στον αέρα το μέλλον της Ελλάδας»
Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα
(upd) Το γύρο των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κάνει η είδηση για την αποτυχία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία.
Όπως μεταδίδει το BBC η βουλή επέτυχε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές και η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομικής διάσωσης βρίσκεται στα ύψη.
Το Bloomberg τονίζει ότι ο Σαμαράς απέτυχε να εκλέξει τον Σταύρο Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.
Το CNBC τονίζει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίζεται, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα συγκέντρωσε μόλις 168 ψήφους, όσους και στη δεύτερη ψηφοφορία, από τους 180 που απαιτούνται.
Σύμφωνα με το CNBC, το αποτέλεσμα δεν αποτελεί έκπληξη για τους αναλυτές, καθώς είχε διαφανεί ότι ο Σαμαράς δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε άρθρο της με τίτλο «Ελλάδα: Πολιτική κρίση και πρόωρες εκλογές» σημειώνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών στην τρίτη ψηφοφορία, αποσπώντας μόνον 168 θετικές ψήφους.
Παράλληλα τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ηγείται στην πρόθεση ψήφου, ενώ όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται η προοπτική να αναλάβει την εξουσία δημιουργεί ανησυχία στους διεθνείς πιστωτές.
Επίσης, υπογραμμίζονται οι μεγάλες απώλειες που καταγράφονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, που έφθασε να υποχωρεί άνω του 11% εν αναμονή της τρίτης ψηφοφορίας.
Στην ευκαιρία που αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την εξουσία στην Ελλάδα, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στη σημερινή, τρίτη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα «The Times», τονίζοντας ότι τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
Στο άρθρο σημειώνεται η αποτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους σε σύνολο 300 βουλευτών και επισημαίνεται ότι είναι η τρίτη φορά που η Ελλάδα οδηγείται στις κάλπες από τότε που ξέσπασε η κρίση πριν από τέσσερα χρόνια.
Aπό μια θεωρητικά απλή κοινοβουλευτική εργασία, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετατράπηκε στη μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα από την αρχή της κρίσης, σημειώνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», με αφορμή την αποτυχία εκλογής του Στ. Δήμα ως προέδρου της Δημοκρατίας και στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, μετά τις δύο πρώτες αποτυχημένες απόπειρες εκλογής ΠτΔ, που τροφοδότησαν την αστάθεια και τους φόβους στις Βρυξέλλες και την τρόικα, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, με τα προγνωστικά να φέρουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τρίτη ψηφοφορία ο υποψήφιος της κυβέρνησης για την προεδρία της Δημοκρατίας συγκέντρωσε μόνον 168 ψήφους από τις 180 απαιτούμενες, τις ίδιες με αυτές και της δεύτερης ψηφοφορίας.
«Στην ψηφοφορία για τον Έλληνα πρόεδρο ο πρώην επίτροπος Σταύρος Δήμας απέτυχε και στον τρίτο γύρο. Με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ εκβίασε νέες εκλογές» γράφει το Spiegel.
Η Suddeutsche Zeitung  σημειώνει ότι η πολιτική αστάθεια ανησυχεί τους πιστωτές της Ελλάδας και σε εκτενές της άρθρο τονίζει τη δήλωση-προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι αναμένει τήρηση των ελληνικών δεσμεύσεων μετά τις κάλπες.
«Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της» έχει δηλώσει ο Σόιμπλε. Εάν θα γίνει αυτό ωστόσο δεν είναι σίγουρο γιατί στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου λιτότητας και κούρεμα του χρέους, προσθέτει η Suddeutsche Zeitung.
«Η Ελλάδα τραντάζει τον Dax» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επισημαίνει, ότι οι πρόωρες εκλογές χάλασαν την διάθεση των επενδυτών.
Στην αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την ελληνική Βουλή αναφέρεται το αμερικανικό δίκτυο CNN.
Αναφέρει πως «η ελληνική Βουλή διαλύεται και η χώρα οδηγείται σε εκλογές με την οικονομία να είναι ευάλωτη» και επίσης ότι το ελληνικό χρηματιστήριο «υποχωρεί το μεσημέρι της Δευτέρας κατά 8,5%».
Υπογραμμίζει δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις», προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί «να διαπραγματευτεί τους όρους της οικονομικής συμφωνίας για την Ελλάδα».
Επίσης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να «καταργήσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα» και ότι προτίθεται να «ξοδέψει χρήματα σε προγράμματα που θα αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις».
Ωστόσο, κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το CNN, θα μπορούσε να «πυροδοτήσει μια κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης».
Η εφημερίδα New York Times, τονίζει ότι το σημερινό αποτέλεσμα «ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, στις οποίες ένα κόμμα που αντιτίθεται στους όρους της διεθνούς διάσωσης της χώρας αναμένεται να κερδίσει».
Για δυσάρεστες συνέπειες στην ήδη εύθραυστη ελληνική οικονομία προειδοποιεί το CNN Money, σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, στην Ελλάδα.
Μάλιστα το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει ότι η «βουτιά» που κατέγραψε το ελληνικό χρηματιστήριο παρέσυρε και τους κύριους δείκτες στην Ισπανία και την Ιταλία, αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μία νέα κρίση.
Το αμερικανικό δίκτυο υπογραμμίζει ότι «εάν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοφιλής στους Έλληνες ψηφοφόρους, οι οποίο έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την υψηλή ανεργία και τα χρόνια της ύφεσης, όμως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτά που υπόσχεται είναι μη ρεαλιστικά και ανεύθυνα και μπορούν να οδηγήσουν σε μία κρίση τέτοιου μεγέθους που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα εκτός Ευρωζώνης».
«Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στάση πρόσφατα, υποστηρίζοντας ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη».
Παρά τους κινδύνους που παρουσιάζονται από την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ευρωζώνη βρίσκεται πλέον σε καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσει μια νέα ελληνική κρίση.
«Η Ευρωζώνη μπορεί να χειριστεί ένα όχι και τόσο πιθανό (αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει), ελληνικό ατύχημα, χωρίς να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα παρά μόνο περιορισμένη και προσωρινή ζημιά» δήλωσε ο Holger Schmieding της Berenberg, νωρίτερα αυτό το μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης