Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε πρόωρες εκλογές θα συρθεί η Ελλάδα σύμφωνα με τον ξένο τύπο - Η ύστατη προσπάθεια Σαμαρά

Σε πρόωρες εκλογές θα συρθεί η Ελλάδα σύμφωνα με τον ξένο τύπο - Η ύστατη προσπάθεια Σαμαρά
Μπαράζ δημοσιευμάτων στον ξένο τύπο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα
Σε πρόωρες εκλογές θα συρθεί η Ελλάδα αν δεν εκλεγεί σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας, όπως τονίζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία παρακολουθούν πολύ στενά τις πολιτικές εξελίξεις.
Τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου αναφέρονται κυρίως στην ύσταση προσπάθεια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και σώσει την κυβέρνησή του και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Financial Times
Στους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές απευθύνθηκε το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς, σε μια ύστατη έκκληση για συναίνεση, σύμφωνα με τους FT.
Παρά την «ξέφρενη ψηφοθηρία» που σημειώθηκε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου με στόχο τους βουλευτές που θεωρούνται «ανοιχτοί» προς μια προοπτική συναίνεσης, σημειώνει η εφημερίδα, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν ο κ. Δήμας θα συγκεντρώσει περισσότερες από 175 ψήφους.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα τη Δευτέρα», δήλωσε στους Financial Times το στέλεχος της ΝΔ.
Τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, έχουν ήδη ξεκινήσει τις προεκλογικές ετοιμασίες, διορίζοντας υπεύθυνους για την προεκλογική εκστρατεία τους και καταρτίζοντας λίστες με τους υποψηφίους.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογική τροχιά, υποσχόμενος απόσυρση των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τους δανειστές.
Όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η προεδρική εκλογή, το πολιτικό κλίμα στη χώρα έχει βαρύνει, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις περί πυρετωδών παρασκηνιακών διεργασιών και προσπαθειών εξαγοράς βουλευτικών ψήφων.
Οι ηγέτες της μετριοπαθούς Δημοκρατικής Αριστεράς και της δεξιάς παράταξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι μετρούν συνολικά 19-20 ψήφους, έχουν αρνηθεί να στηρίξουν τον υποψήφιο της κυβέρνησης, Σταύρο Δήμα, ανοίγοντας τον δρόμο για σύναψη εκλογικών συμμαχιών με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και τα δύο κόμματα, ωστόσο, ρισκάρουν να μείνουν εκτός Βουλής, καθώς σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις δεν συγκεντρώνουν το ελάχιστο ποσοστό του 3% που απαιτείται για να εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο, καταλήγει το δημοσίευμα.

Economist
Πτώση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά πριν τη λήξη της τετραετίας το 2016 προβλέπει ο Economist, σε μια σύντομη ανασκόπηση για την κατάσταση στην Ελλάδα, ενόψει της εκπνοής του 2014 και της έλευσης του 2015.
Όπως υποστηρίζει το περιοδικό, είναι αδύνατο η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα να κατορθώσει να ολοκληρώσει τη θητεία της, η οποία λήγει τον Ιούνιο του 2016.
"Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει εύθραυστη και θα καταρρεύσει πριν το 2016", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Economist.
Όπως προσθέτει, οι αντιμνημονιακές δυνάμεις - οι δυνάμεις που εναντιώνονται στην αυστηρή λιτότητα - είναι ισχυρές εντός της ελληνικής βουλής.
Ωστόσο η οικονομική πολιτική που καλείται να ασκήσει η Ελλάδα δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί εύκολα από τα πακέτα διάσωσης.
Σύμφωνα με τον Economist, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας έλαβε τέλος, ενώ μέχρι το 2018 η Ελλάδα αναμένεται να καταγράφει ετήσια ανάπτυξη, κατά μέσο όρο, στο +2,8%.
"Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει μειωθεί, ωστόσο δεν έχει εξαφανιστεί πλήρως, λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας που μαστίζει τη χώρα", καταλήγει το περιοδικό.

Bloomberg
Στους κινδύνους που ενέχονται για την Ελλάδα, με ενδεχόμενη διακοπή του προγράμματος διάσωσής της αν δεν εκλεγεί στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, αναφέρεται με δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg.
Μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία, σημειώνεται, ο πρωθυπουργός Σαμαράς σε διάγγελμά του τόνισε στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου ότι δεν πρέπει να διαταραχθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και πρότεινε την εκλογή Προέδρου και τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών προς τα τέλη του 2015.
Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν αρκετές ψήφοι από την αντιπολίτευση για την εκλογή του Στ. Δήμα, το Σύνταγμα επιτάσσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών.
«Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία Σαμαρά βασίζεται στην παραδοχή, που υποστηρίζεται από σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις, ότι οι Έλληνες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο», σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρος Κουλουμπής.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσιμαράς, είχε δηλώσει ότι «υπάρχουν βάσιμες προοπτικές για την εκλογή Προέδρου στην τρίτη ψηφοφορία», προσθέτοντας ότι ανεξάρτητοι βουλευτές που δεν ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς και βουλευτές των άλλων κομμάτων «θα συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της επιλογής και, τέλος, θα εκλεγεί Πρόεδρος για χάρη του εθνικού συμφέροντος».
Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε την Κυριακή σε συνέντευξή του ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να «ρίξουν την Ελλάδα σε αναταραχή», προσθέτοντας ότι «κανείς βουλευτής δεν θα είναι σε θέση να πει ότι δεν ήξερε τι θα συμβεί, θα είναι υπεύθυνος για την ψήφο του και τις συνέπειες».
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι «ούτε το Κοινοβούλιο ούτε οι άνθρωποι θα δώσουν στον Σαμαρά λευκή επιταγή για να συνεχίσει με τα μνημόνια και να εφαρμόσει τις πολιτικές λιτότητας που κόβουν τις συντάξεις, κάνουν την υγεία πιο ακριβή και λεηλατούν την κοινωνία».
Όπως επισημαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξισορροπήσει την προσπάθειά του να ανέλθει στην εξουσία με το πώς το ελληνικό εκλογικό σώμα θα μπορούσε τελικά να αντιδράσει σε περίπτωση που δεν εκλεγεί ο Στ. Δήμας στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Η ελληνική οικονομία είναι υπό ανάκαμψη, εξερχόμενη το δεύτερο τρίμηνο από την ύφεση των έξι ετών, που κόστισε στη χώρα περίπου το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της και τριπλασίασε το ποσοστό ανεργίας.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Κουλουμπής, «ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ότι εξαναγκάζουν τον ελληνικό λαό σε εκλογές σε μια περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας», κάτι που όπως σημειώνει «αυτό, με τη σειρά του, θα μειώσει τις σημερινές πιθανότητες του κόμματός του για μια οριακή νίκη σε πρόωρες εκλογές».

Guardian
Μια ύστατη έκκληση προς τους έλληνες βουλευτές απεύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές οι οποίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βυθίσουν την Ευρωζώνη σε νέα κρίση, προειδοποιεί ο Guardian.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η αδυναμία ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα αναδείξουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ριψοκίνδυνη πρωτοβουλία του Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή κατά δύο μήνες τον έχει φέρει αντιμέτωπο με τη σοβαρή πιθανότητα να χάσει την εξουσία σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να πείσει επιπλέον 12 βουλευτές να στηρίξουν τον Σταύρο Δήμα.
Όπως σημειώνει ο Guardian, μετά από μια χριστουγεννιάτικη περίοδο οργιωδών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, ο έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε τους κινδύνους που συνεπάγεται μια νέα περιπέτεια για τη χώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την μανιασμένη ρητορική του ενάντια στη λιτότητα, έχει πυροδοτήσει εκ νέου τους φόβους για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε περίπτωση που αρνηθεί να δρομολογήσει σκληρά μέτρα λιτότητας όταν αναλάβει την εξουσία.
Το τέλος του 2014 βρίσκει τους Έλληνες σε «αναμμένα κάρβουνα», την ώρα που η χώρα μόλις τώρα αρχίζει να παρουσιάζει «τα πρώτα σημάδια της επιτυχίας», όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει η καγκελάριος Angela Merkel.
Μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση στην πρόσφατη ιστορία της, η χώρα έχει μόλις αρχίσει να ορθοποδεί, αναφέρει η εφημερίδα.
Από το πρίσμα του καθημερινού ανθρώπου που δίνει μάχη με την αυξανόμενη φτώχεια και την πρωτοφανή ανεργία, το «δράμα» που εκτυλίσσεται στο κοινοβούλιο δεν βγάζει νόημα.
Για πολλούς, δεν είναι τίποτε άλλο από το αποτέλεσμα των χρόνιων διχασμών που έχουν ενταθεί ακόμη περισσότερο από το διαχωρισμό των πολιτικών σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.
Αυτό που θα συμβεί στην ελληνική βουλή τη Δευτέρα δεν θα καθορίσει μόνο την πορεία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, καταλήγει το δημοσίευμα.

Independent
Στην τρίτη καθοριστική ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή οδεύουν σήμερα Δευτέρα, οι έλληνες βουλευτές γνωρίζοντας καλά ότι σε περίπτωση μη ανάδειξης ΠτΔ, η χώρα θα συρθεί σε εκλογές εν μέσω αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, σε περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, αυτό θα μεταφραστεί ως έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την τρέχουσα κυβέρνηση συνεργασία και η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Παρότι ο έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, η τρίτη ψηφοφορία βρίσκεται επί ξηρού ακμής, ενώ ήδη κάποια κόμματα προετοιμάζονται για την προεκλογική τους εκστρατεία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαιρετίζει την προοπτική προώρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει κλυδωνισμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Πίσω από την αυξημένη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η προκλητική ρητορική του κόμματος για τερματισμό της λιτότητας, εκτιμά η εφημερίδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εντείνεται η αναστάτωση στην Ευρωζώνη, προσθέτει, καθώς πολλοί αναλυτές επαναφέρουν το σενάριο της εξόδου της χώρας από το ευρώ – Grexit- παρά τη φιλοευρωπαϊκή στάση που έχει υιοθετήσει τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει δεσμευτεί να βάλει ένα τέλος στη λιτότητα και να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο, διατηρώντας τη χώρα στο ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει ότι, εάν εκλεγεί, θα προτρέψει τους βουλευτές να ανακαλέσουν τη σωρεία των μέτρων λιτότητας που έχουν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατά την τελευταία τετραετία και θα ακυρώσει τουλάχιστον το 50% του χρέους της χώρας.

Wall Street Journal
Στη σημερινή τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία υπογραμμίζει ότι η σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης εξαρτάται από το πλέον ασταθές πολιτικό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Το δημοσίευμα, αφού υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά αναζητά άλλους 12 βουλευτές προκειμένου να φτάσει στους 180 βουλευτές και να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές, τονίζει ότι η κυβέρνηση εξαρτάται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι έχασαν σχεδόν τη μισή κοινοβουλευτική τους δύναμη τα τελευταία τρία χρόνια.
Εάν στη σημερινή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν οι ψήφοι των 180 βουλευτών, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου, σχεδόν 18 μήνες νωρίτερα από το σχετικό χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις τελευταίες ημέρες η στήριξη προς τον υποψήφιο για το προεδρικό αξίωμα, Σταύρο Δήμα έχει αυξηθεί, αν και υπογραμμίζεται πως η δυναμική που έχει διαμορφωθεί, δεν είναι αρκετή.
Για να καταφέρει η κυβέρνηση να φτάσει στους 180 βουλευτές, βασίζεται σε μια «χούφτα από αποστάτες» των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς που συνολικά μετρούν 21 βουλευτές.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αυτό σημαίνει ότι ο 49χρονος πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος μπορεί να είναι ο μπαλαντέρ για το πολιτικό μέλλον της χώρας.
«Ο ρόλος του κ.Καμμένου είναι κρίσιμος και αυτό είναι μια τραγωδία για την χώρα, υπό την έννοια ότι τέτοιοι … άνθρωποι διαμορφώνουν το πολιτικό μέλλον της χώρας» αναφέρει σε δηλώσεις του στη Wall Street Journal ο Δ. Κερίδης, καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Αλλά η κυβέρνηση πρέπει να «κλέψει» ψήφους από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, εάν θέλει να έχει κάποια ελπίδα να φτάσει τις ψήφους που χρειάζεται» τονίζει ο κ.Κερίδης.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πολιτική διαδρομή του κ.Καμμένου, στην αποχώρηση του από τη ΝΔ και στην ίδρυση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Παράλληλα αναφορά γίνεται και στη θέση του κ.Καμμένου ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να έχει καμία διαρροή και στη σημερινή τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ.
Όπως υπογραμμίζει η Wall Street Journal, τα τελευταία πέντε χρόνια της ελληνικής κρίσης, οι βουλευτές έχουν επανειλημμένα ψηφίσει δύσκολες πολιτικές, έστω και με οριακή πλειοψηφία.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η διαφορά αυτήν την φορά έγκειται στο ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης δεν έχουν να αγωνιούν για την ψήφο τους, καθώς το βάρος των αποφάσεων βρίσκεται στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν είναι έτοιμοι να ρίξουν την κυβέρνηση.
«Η διαφορά με αυτήν την ψηφοφορία είναι ότι για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι βουλευτές της κυβέρνησης γνωρίζουν πώς να ψηφίσουν και ξέρουν ότι κάνουν το σωστό.
Τώρα το βάρος είναι στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θα πρέπει να εξηγήσουν την ψήφο τους» αναφέρει η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης