Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Σήμερα η ύστατη προσπάθεια Σαμαρά να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές

Bloomberg: Σήμερα η ύστατη προσπάθεια Σαμαρά να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές
Αν προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές ελλοχεύει ο κίνδυνος διακοπής του προγράμματος διάσωσης της χώρας, τονίζει το πρακτορείο
Στους κινδύνους που ενέχονται για την Ελλάδα, με ενδεχόμενη διακοπή του προγράμματος διάσωσής της αν δεν εκλεγεί στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, αναφέρεται με δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg.
Μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρώτη ψηφοφορία, σημειώνεται, ο πρωθυπουργός Σαμαράς σε διάγγελμά του τόνισε στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου ότι δεν πρέπει να διαταραχθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και πρότεινε την εκλογή Προέδρου και τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών προς τα τέλη του 2015.
Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν αρκετές ψήφοι από την αντιπολίτευση για την εκλογή του Στ. Δήμα, το Σύνταγμα επιτάσσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών.
«Η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία Σαμαρά βασίζεται στην παραδοχή, που υποστηρίζεται από σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις, ότι οι Έλληνες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο», σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρος Κουλουμπής.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσιμαράς, είχε δηλώσει ότι «υπάρχουν βάσιμες προοπτικές για την εκλογή Προέδρου στην τρίτη ψηφοφορία», προσθέτοντας ότι ανεξάρτητοι βουλευτές που δεν ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς και βουλευτές των άλλων κομμάτων «θα συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της επιλογής και, τέλος, θα εκλεγεί Πρόεδρος για χάρη του εθνικού συμφέροντος».
Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε την Κυριακή σε συνέντευξή του ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να «ρίξουν την Ελλάδα σε αναταραχή», προσθέτοντας ότι «κανείς βουλευτής δεν θα είναι σε θέση να πει ότι δεν ήξερε τι θα συμβεί, θα είναι υπεύθυνος για την ψήφο του και τις συνέπειες».
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι «ούτε το Κοινοβούλιο ούτε οι άνθρωποι θα δώσουν στον Σαμαρά λευκή επιταγή για να συνεχίσει με τα μνημόνια και να εφαρμόσει τις πολιτικές λιτότητας που κόβουν τις συντάξεις, κάνουν την υγεία πιο ακριβή και λεηλατούν την κοινωνία».
Όπως επισημαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξισορροπήσει την προσπάθειά του να ανέλθει στην εξουσία με το πώς το ελληνικό εκλογικό σώμα θα μπορούσε τελικά να αντιδράσει σε περίπτωση που δεν εκλεγεί ο Στ. Δήμας στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Η ελληνική οικονομία είναι υπό ανάκαμψη, εξερχόμενη το δεύτερο τρίμηνο από την ύφεση των έξι ετών, που κόστισε στη χώρα περίπου το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της και τριπλασίασε το ποσοστό ανεργίας.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Κουλουμπής, «ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ότι εξαναγκάζουν τον ελληνικό λαό σε εκλογές σε μια περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας», κάτι που όπως σημειώνει «αυτό, με τη σειρά του, θα μειώσει τις σημερινές πιθανότητες του κόμματός του για μια οριακή νίκη σε πρόωρες εκλογές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης