Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Οι 3 λόγοι για τους οποίους η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από την Ελλάδα

tags :
Citigroup: Οι 3 λόγοι για τους οποίους η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από την Ελλάδα
Η Ιταλία, σύμφωνα με τη Citigroup, ίσως είναι από τις πλέον ευάλωτες χώρες της ζώνης του ευρώ
Τους τρεις λόγους για τους οποίους η πολιτική κρίση στην Ελλάδα δεν αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την Ευρωζώνη, αναλύει η Citigroup στη σημερινή της ανάλυση.
Στην 12σέλιδη ανάλυση με τίτλο "Déjà vu? The Return of EU Political Risk, Greece and Beyond" (Déjà vu: Η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου στην ΕΕ, Ελλάδα και όχι μόνο) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Citigroup εκτιμά ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσουν την Ευρωζώνη για 3 λόγους:
1) Η τρέχουσα κυβέρνηση μπορεί να παραμείνει για κάποιο διάστημα στην εξουσία
2) Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγκαταλείψει κάποιες θέσεις που έρχονται σε ρήξη με την ΕΕ
3) Η Ευρωζώνη έχει λάβει όλα τα μέτρα της ώστε να μην επηρεαστεί από τις ελληνικές εξελίξεις
Οι ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών και ανάδειξης μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά το ρίσκο μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης του χρέους ή/και την έξοδο της από την Ευρωζώνη.
Κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται τον κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλες χώρες της ζώνης.
Σύμφωνα με τη Citigroup, είναι πράγματι πιθανό η σημερινή κυβέρνηση να μην καταφέρει να συγκεντρώσει την υποστήριξη των 180 βουλευτών που απαιτείται για να εκλέξει νέο πρόεδρο.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν πιθανόν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Ωστόσο, η Citigroup, επί του παρόντος δεν αναμένει ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα προκαλέσουν μια ευρύτερη κρίση στην Ευρωζώνη για τους τρεις λόγους που προαναφέρθηκαν.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Citigroup εκτιμά ότι ο βαθμός "μόλυνσης" είναι πιθανό να εξαρτάται από τα τρωτά σημεία των συνδεόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένων του ύψους του δημόσιου χρέους, των προοπτικών ανάπτυξης και της δύναμης των εναλλακτικών κομμάτων.
Η Ιταλία, σύμφωνα με τη Citigroup, ίσως είναι από τις πλέον ευάλωτες χώρες της ζώνης του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης