Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Ο Σαμαράς αντί να προσπαθεί να πείσει τους έλληνες ψηφοφόρους, τους τρομοκρατεί

WSJ: Ο Σαμαράς αντί να προσπαθεί να πείσει τους έλληνες ψηφοφόρους, τους τρομοκρατεί
Η στρατηγική Σαμαρά είναι ενδεικτική των γενικότερων αποτυχιών που έχουν οδηγήσει εδώ σήμερα την Ελλάδα
Σφοδρή κριτική ασκεί η Wall Street Journal (WSJ) στην τακτική του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους ψηφοφόρους, αντί να τους πείσει για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, σε δημοσίευμα που τιτλοφορείται "ο πανικός επιστρέφει στην Ελλάδα".
Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή φαίνεται πως είναι μια πρώτη προσπάθεια εξουδετέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται άρση των επίπονων μεταρρυθμίσεων και μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα.
Με υποσχέσεις για έξοδο από το τούνελ του μνημονίου, ο κ. Σαμαράς φαίνεται να ελπίζει ότι θα πείσει τους ψηφοφόρους του να ανανεώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του που βλέπει τα ποσοστά της να υποχωρούν, και να μην ρισκάρουν το χάος εκχωρώντας την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η στρατηγική αυτή είναι ενδεικτική των γενικότερων αποτυχιών που έχουν οδηγήσει εδώ σήμερα την Ελλάδα, επισημαίνει ο αρθρογράφος.
Σπάνια κάποιος έλληνας πολιτικός ή ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχείρησε ποτέ να πείσει τους ψηφοφόρους για τα πλεονεκτήματα της δρομολόγησης επώδυνων μεταρρυθμίσεων σήμερα με αντάλλαγμα ταχύτερους και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης αύριο, αναφέρει.
Ο Σαμαράς, αντιθέτως, προσπάθησε να αναστείλει κάποιες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποδείξει την ανεξαρτησία του σε σχέση με την τρόικα.
Αυτή η τακτική, όμως, δεν είναι δυνατό να διασφαλίσει πολιτική σύμπνοια για μεταρρυθμίσεις, ούτε φυσικά να πείσει τη μεγαλύτερη μερίδα των ελλήνων ψηφοφόρων ότι για την κρίση στην Ελλάδα ευθύνεται κυρίως η ίδια η χώρα, υποστηρίζει η WSJ.
Δεν είναι να απορεί, λοιπόν, κανείς που ο ΣΥΡΙΖΑ τυγχάνει τέτοιας αποδοχής υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν παντελώς ανώφελες.
Ακόμη και αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές ο υποψήφιος που πρότεινε ο κ. Σαμαράς, οι επενδυτές θα εκλάβουν τη νίκη ως βραχύβια, εκτιμά η εφημερίδα.
Προτού βιαστεί κανείς να κατηγορήσει τους έλληνες ψηφοφόρους ως ασταθείς, καλύτερα να θεωρήσει αυτή την ιστορία ως προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί εάν οι πολιτικοί επιχειρήσουν να πλασάρουν πολιτικές στους ψηφοφόρους χωρίς να μπουν στον κόπο να τους πείσουν πρώτα, τονίζει.
Θα βοηθούσε εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες, αντί να φοβούνται τη δημοκρατία, να βελτιωθούν στην άσκησή της, καταλήγει το δημοσίευμα στον ιστότοπο της εφημερίδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης