Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Ο Draghi έχει 5 λόγους για να κλιμακώσει την ποσοτική χαλάρωση

Business Insider: Ο Draghi έχει 5 λόγους για να κλιμακώσει την ποσοτική χαλάρωση
Ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, έχει πέντε λόγους να δρομολογήσει πιο δυναμικά μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης
Εάν ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δεν προχωρούσε μέχρι τώρα σε δραστική ποσοτική χαλάρωση (QE) στην Ευρωζώνη, πλέον μπορεί να είναι βέβαιος ότι έχει όλα τα όπλα που χρειάζεται, αναφέρει σε ανάλυσή του το Business Insider.
Ακόμη και οι πιο σφοδροί επικριτές της ποσοτική χαλάρωσης δεν θα μπορούν να αμφισβητήσουν την ανάγκη υιοθέτησης μιας πιο «επιθετικής» πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης, εκτιμούν οι αναλυτές. 
Ο Mario Draghi έχει πλέον πέντε λόγους να δρομολογήσει άμεσα πιο δυναμικά μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης:
Ο πρώτος λόγος είναι τα προγράμματα χορήγησης φτηνής ρευστότητας στις τράπεζες, TLTRO, τα οποία έχει δρομολογήσει η ΕΚΤ αλλά κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά αποδεικνύονται, καθώς κρίνονται ανεπαρκή για τον τύπο της νομισματικής χαλάρωσης που χρειάζεται η Ευρωζώνη. 
Κατά δεύτερον, τα οικονομικά στοιχεία ορισμένων κρατών της Ευρωζώνης, όπως η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία και η απασχόληση στη Γαλλία, υποδεικνύουν στασιμότητα της ανάκαμψης.
Τρίτον, με τις τιμές του πετρελαίου να καταρρέουν, η Ευρωζώνη βαδίζει ολοταχώς προς τον αποπληθωρισμό. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης φοβούνται ιδιαίτερα το σενάριο της Ιαπωνίας, η οποία παρέμενε επί πολλά έτη εγκλωβισμένη στον αποπληθωρισμό.
Ο τέταρτος λόγος είναι το ευρώ, το οποίο παρότι έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου, παραμένει αρκετά ισχυρό σε επίπεδο εμπορίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ασκούνται καθοδικές πιέσεις στις τιμές ( μέσω φτηνότερων εισαγωγών), το οποίο συνιστά μειονέκτημα για τους εξαγωγείς που έχουν την έδρα τους στην Ευρωζώνη. Η δρομολόγηση μιας πιο δυναμικής προσπάθειας χαλάρωσης, εκτιμούν οι αναλυτές, θα οδηγούσε ακόμη χαμηλότερα το ευρώ.
Τέλος, ο κίνδυνος χώρας στην Ευρωζώνη έχει αναζωπυρωθεί εκ νέου, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που παρατηρείται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Business Insider, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης αναμένεται να ανακοινώσει νέα, πιο επιθετικά μέτρα ποσοστικής χαλάρωσης εντός των ερχόμενων 2-3 μηνών.

Ανεπαρκείς οι αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων από την ΕΚΤ
sobert look 01

Προβληματίζει η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία

sober look 02

Προβληματίζει η πορεία της ανεργίας στην Γαλλία

sober look 03

Δομικό πρόβλημα ο αποπληθωρισμός

sober look 04

Παρά την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.....σε σταθμισμένη εμπορική βάση το ευρώ συνεχίζει να παραμένει ισχυρό νόμισμα

sober look 05

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε το 20% της αξίας του σε 5 ημέρες

sober look 06

Δραματική η αύξηση της απόδοσης του 3ετούς ελληνικού ομολόγου

sober look 07

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης