Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FΤ: Ευρωπαϊκή φάρσα τα περί Grexit – Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας

FΤ: Ευρωπαϊκή φάρσα τα περί Grexit – Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας
Tα σενάρια περί Gexit δεν θα υλοποιηθούν, η Ελλάδα σε σωστό δρόμο
Με καυστικό ύφος σχολιάζει τα σενάρια περί Grexit ο αρθρογράφος των Financial Times, John Dizard, ο οποίος εκτιμά ότι δεν είναι πιθανή μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς η χώρα βρίσκεται σε θετική τροχιά.
Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε ενδεχομένως τις πολιτικές της Ευρωζώνης, καθώς μια ενδεχόμενη αιφνίδια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ σήμερα δεν θα εμπεριείχε συστημικό κίνδυνο, σε αντίθεση με το 2011 και το 2012.
Αντιθέτως, υποστηρίζει, θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε περαιτέρω συμπίεση των spreads στα υπόλοιπα κράτη της περιφέρειας, καθώς και του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών σε αυτές.
Το Grexit και η τιμωρία της Ελλάδας από τους γερμανούς ψηφοφόρους θα μπορούσε να αποτελέσει «παράδειγμα προς αποφυγή» για τα πολιτικά κόμματα των άλλων κρατών της περιφέρειας, αναγκάζοντάς τα να συμπλεύσουν με τα σχέδια της ΕΚΤ σε επίπεδο αγοράς κρατικών ομολόγων.
Επιπλέον, σημειώνει ο John Dizard, η ελληνική κρίση θα τραβούσε τα βλέμματα από άλλα, σημαντικότερα προβλήματα της Ευρωζώνης, όπως η ανικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης –ή ακόμη και της αντιπολίτευσης- να καταρτίσουν ένα πραγματικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, πόσω δε μάλλον να το υλοποιήσουν.
Πολύ κρίμα, όμως, που τα σενάρια αυτά δεν θα υλοποιηθούν, καταλήγει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας, και εξηγεί ότι η ελληνική κρίση αντιμετωπίζεται «πολύ νοικοκυρεμένα» - εκ προθέσεως ή κατά τύχη.
Η χώρα σημειώνει ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαρτάται ελάχιστα από την ΕΚΤ για την εξασφάλιση ρευστότητας.
Ως εκ τούτου, καταλήγει το δημοσίευμα, παρά τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, η κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας δεν συνιστούν συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη, κάτι που δεν ισχύει για την Ιταλία και την Ισπανία.
Παρατηρεί, τέλος ότι η Ευρώπη προσελκύει και πάλι την προσοχή των αμερικανών κερδοσκόπων προσελκύει, ως περιοχή που «προσφέρει» υψηλό ρίσκο χώρας και συστημικό ρίσκο.
Εάν στηριχθεί κανείς στα πρωτοσέλιδα, σημειώνει ο αρθρογράφος των FT, θα έλεγε κανείς ότι οι ευκαιρίες για επενδύσεις υψηλού ρίσκου οφείλονται στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, ο επόμενος χρόνος θα χαρακτηριζόταν ούτως ή άλλως από υψηλή μεταβλητότητα, εκτιμά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης