Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Το ελληνικό χρηματιστήριο καταρρέει γιατί φοβάται επίσπευση εκλογών

CNBC: Το ελληνικό χρηματιστήριο καταρρέει γιατί φοβάται επίσπευση εκλογών
Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων η ραγδαία πτώση του Χ.Α.
Παγκόσμιο ενδιαφέρον προκαλεί η κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου, απόρροια της κίνησης τεράστιου πολιτικού ρίσκου της κυβέρνησης Σαμαρά να επισπεύσει τη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στο πλάισιο αυτό σε ανάλυση του το αμερερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC σημειώνει ότι η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών τρομάζει τους επενδυτές οδηγώντας το Χ.Α. στο -11%.
Παράλληλα τονίζει ότι η οριστικοποίηση της ψηφοφορίας για πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 17 Δεκεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να αυξηθεί κατά 29 μονάδες στο 7,63%.
Μεταξύ των τραπεζών που επλήγησαν περισσότερο, είναι η Εθνική Τράπεζα με απώλειες -15%, η Πειραιώς με πτώση -17% και η Attica με -26%.
Mάλιστα αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέσπευσε την εκλογή για τον νέο πρόεδρο, μετά την αποτυχία του να κερδίσει την υποστήριξη των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2015.
Παράλληλα το αμερικανικό δίκτυο υπενθυμίζει ότι το 2010 η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε μία σειρά από αντιλαϊκά μέτρα ως προϋπόθεση για το πρόγραμμα βοήθειας αξίας 240 δισ. ευρώ σημειώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση υπό τον Σαμαρά είναι απρόθυμη να επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας, όπως απαιτείται από τους δανειστές.
Ωστόσο η έλλειψη προόδου της μεταρρύθμισης θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει την τελευταία δόση από το πακέτο βοήθειας.
Τo CNBC αναφέρεται και στον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα σκίσει το μνημόνιο και δεν θα προχωρήσει σε μία νέα συμφωνία με την τρόικα.
Σε αυτό το μήκος κύματος επισημαίνει ότι το πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά δήλωσε ότι η απόφαση για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής ήταν «έκπληξη», αλλά ότι θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική κίνηση του Σαμαρά να φέρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια «πολύ δύσκολη θέση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης