Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Βασικές προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο κίνδυνος για bail - in και η αδύναμη κερδοφορία

tags :
Moody's: Βασικές προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο κίνδυνος για bail - in και η αδύναμη κερδοφορία
Υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των τραπεζών του «πυρήνα» και της «περιφέρειας»
Μέτριες θα είναι οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2015, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο οποίος προσπαθεί να ακτινογραφήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος ενόσω η οικονομία παραμένει σε οριακή στασιμότητα.
Σύμφωνα με την 36σέλιδη ανάλυση της υπό τον τίτλο "Financial stability is improving in most regions, but rising bail-in risks and weak profits pose challenges" (Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές, η αύξηση των κινδύνων για bail - in και η αδύναμη κερδοφορία δημιουργεί νέες προκλήσεις), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Moody's παρατηρεί ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ κινείται αναιμικά ανοδικά (πλαγίως) το 2015.
Σύμφωνα με τη Moody's, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης σταμάτησε στα μέσα του 2014, με αποτέλεσμα να αναμένουμε την συνολική αύξηση του ΑΕΠ στο 0,9% για το 2014, με τη βοήθεια από τις χώρες του πυρήνα.
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2015 είναι επιφυλακτική (+ 0,5% έως + 1,5%), αντανακλώντας τους συνεχιζόμενους περιορισμούς λόγω της υποτονικής αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου.
Αυτό εάν συνδυαστεί με την υψηλή ανεργία και την περιορισμένη πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, εξηγείται η επίμονα χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Επίσης, υπάρχει περιορισμένα περιθώρια για περαιτέρω δράση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παράλληλα, η επιπλέον ρευστότητα είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων (δηλαδή, τα καύσιμα για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό).
Σύμφωνα με την Moody's η πλήρης υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σχετικά με την τραπεζική ένωση, έχει αυξήσει τον κίνδυνο για τους πιστωτές, επηρεάζοντας αρνητική την πρόσβαση στην αγορά και οδηγώντας σε υψηλότερη μεταβλητότητα των spreads.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου

Σύμφωνα με τη Moody's υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των τραπεζών του «πυρήνα» και της «περιφέρειας», ειδικά όσον αφορά στην αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι απώλειες από τα εγχώρια δανειακά χαρτοφυλάκια κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν λόγων των παρατεταμένων οικονομικών προκλήσεων.
Αξιοσημείωτες εξαιρέσεις είναι οι ολλανδικές τράπεζες που επηρεάζονται από τις προκλήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ακινήτων, καθώς και οι ναυτιλιακίες χρηματοδοτήσεις από τις γερμανικές τράπεζες, λόγω της παρατεταμένης παγκόσμιας κρίσης και του μειωμένου ρυθμού αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου ναυτιλίας.  

Η αδυναμία αύξησης της κερδοφορίας

Η κερδοφορία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση, σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες παγκοσμίως, καθώς επηρεάζεται από την αδύναμη ζήτηση για δάνεια, τα χαμηλά επιτόκια και υψηλή βάση του κόστους.
Επίσης, οι αυξημένες προβλέψεις εξακολουθούν να απορροφούν ένα υψηλό ποσοστό των προ-προβλέψεων κερδών των τραπεζών σε όλες τις χώρες.



Η εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ και ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ΕΚΤ οδήγησε στα υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

Τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι καλύτερα σε "ποσότητα και σε ποιότητα", όπως έδειξε η πρόσφατη άσκηση αντοχής της ΕΚΤ.
Οι ιταλικές τράπεζες είχαν τις χειρότερες επιδόσεις σε όλα τα στάδια της δοκιμής της ΕΚΤ λόγω (i) της ποσότητας των προβληματικών δανείων και (ii) των προβληματικών προτύπων αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Moody's αναμένει επίσπευση των εκδόσεων μειωμένης εξασφάλισης, οι οποίες θα ενισχύσουν τον κίνδυνο για την εξυγίανση των τραπεζών.

Βελτίωση της Μόχλευσης

Η μόχλευση, μια περιοχή μείζονος ανησυχίας για τις βασικές τράπεζες της Ευρωζώνης, έχει βελτιωθεί.
Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες της ΕΕ έχουν δείκτες μόχλευσης λίγο πάνω από το 4%, εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών παραγώγων και άλλων στοιχείων.

Fitch: Κίνδυνος υποβαθμίσεων για τις τράπεζες το 2015
Αυξημένες προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες το 2015 εντοπίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
Πολλές τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της υποβάθμισης, λόγω των αναμενόμενων αλλαγών για την κρατική στήριξη, με φόντο τα σχέδια της Ε.Ε. για την ανάκαμψη και την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών.
Η τάση για τη δημιουργία κεφαλαιακών «μαξιλαριών» για το bail – in και η Βασιλεία ΙΙΙ, προσφέρουν δομική στήριξη, ωστόσο η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και το σταθερό προφίλ ρευστότητας σε γενικές γραμμές, σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να τηρήσουν στάση αναμονής, αν οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι ευνοϊκές, σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch.
O όγκος της υποβάθμισης των ομολόγων των τραπεζών, διπλασιάστηκε στο 9μνηνο του 2014, σε ετήσια βάση, με «οδηγό» τις τράπεζες σε Αυστρία, Βρετανία, Πορτογαλία.
Οι εκδόσεις ομολόγων κατά τη διάρκεια του 10μήνου του 2014, αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση, καθώς διπλασιάστηκαν τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, λόγω της υποχώρησης των spreads.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης