Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Μόνο με την παρουσία του ΔΝΤ η Ελλάδα θα πετύχει γενναία αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας

Bank of America Merrill Lynch: Μόνο με την παρουσία του ΔΝΤ η Ελλάδα θα πετύχει γενναία αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας
Οι τρεις κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ελλάδα
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, οι διαπραγματεύσεις για την προληπτική πιστωτική γραμμή και οι αυξημένες πιθανότητες πρόωρων εκλογών, είναι οι τρεις κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.
Στην 6σέλιδη ανάλυση της υπό τον τίτλο "New year, new program" (νέο έτος, νέο πρόγραμμα) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2015 με ρυθμό +1,8%, λαμβάνοντας ώθηση από την βελτίωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, τη σταθεροποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος και την ανάκαμψη των επενδύσεων.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η συμβολή των εξαγωγών θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς θα αυξάνονται οι εισαγωγές λόγω της βελτίωσης της εσωτερικής ζήτησης.
Για το 2016 η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στο 2,1%, με γνώμονα τη συνέχιση των ίδιων τάσεων.
Οι θεσμικές και πολιτικές εξελίξεις θα παραμείνουν το κλειδί για τις προοπτικές του 2015.
Εάν η Ελλάδα συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της με την τρόικα, τότε αναμένεται μια συμφωνία για την προληπτική πιστωτική γραμμή κατά τη διάρκεια του 2015.
Η πρώτη πρόκληση είναι η ολοκλήρωση της έκτης αναθεώρησης του τρέχοντος προγράμματος, αλλά η κυβέρνηση δεν διαθέτει το πολιτικό κεφάλαιο για την εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμίσεων, γεγονός που υποδηλώνει για την Τρόικα ότι πρέπει να δοθεί στη χώρα περισσότερος χρόνος.
Η δεύτερη πρόκληση θα είναι η διαπραγμάτευση των προϋποθέσεων για τη νέα ρύθμιση.
Αυτές θα είναι δύσκολες, διότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της πίεσης ώστε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και της απεμπλοκής της τρόικας από τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
Η Τρόικα μπορεί να παγώσει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία, αν υπάρξουν πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.
Επίσης, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι αντικείμενο διαφοράς.
Στην ιδανική περίπτωση, η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει μια μικρή αναδιάρθρωση (OSI) του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (παράταση λήξης των ομολόγων), αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές θα μπορούσαν να πάρουν χρόνο.
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch όσο μικρότερος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, τόσο λιγότερο πιθανό θα είναι για την
Ελλάδα να λάβει ένα σημαντικό OSI.
Μην ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ έχει πιέσει την Ευρώπη για ένα πρώιμο και μεγάλο OSI.
Επίσης, η πρόσφατη μεταβλητότητα της αγοράς δείχνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σε θέση να βασίζεται μόνο στην πρόσβασή της στην αγορά.
Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να αντλήσει κεφάλαια από την προληπτική πιστωτική γραμμή, θα είναι και πάλι εκεί από όπου ξεκίνησε.

Πολιτικοί κίνδυνοι

Η αποτυχία να επιτευχθεί η απαιτούμενη κατά τα τρία πέμπτα κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να εκλογεί πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 9 του Φεβρουαρίου, θα προκαλέσει εθνικές εκλογές στις αρχές Μαρτίου.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις, αλλά είναι απίθανο να είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Οιο κίνδυνοι για μια δεύτερη εκλογή, όπως το 2012, και η αβεβαιότητα σχετικά με τη μορφή της νέας κυβέρνησης και τη σχέση της με την Τρόικα θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική μεταβλητότητα στην αγορά.
Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα υιοθετεί μια πιο μετριπαθή στάση, πολλές από τις πολιτικές του είναι ενάντια στις βασικές μεταρρυθμίσεις και τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι διαπραγματεύσεις ενός νέου προγράμματος θα μπορούσαν να καθυστερήσουν αρκετά για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης