Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Απομακρύνεται το σενάριο του QE για το 2015 - Κάτω του 50% οι πιθανότητες ενεργοποίησης της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ

tags :
UBS: Απομακρύνεται το σενάριο του QE για το 2015 - Κάτω του 50% οι πιθανότητες ενεργοποίησης της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ
«Πολλοί επενδυτές συμφωνούν πως η ποσοτική χαλάρωση δεν θα ωφελήσει την Ευρώπη»
Απίθανο θεωρεί η UBS το σενάριο ενεργοποίησης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ειδικότερα, ελβετική τράπεζα εκτιμά πως η αναπάντεχη αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά το γ’ 3μηνο του 2014 και η οριακή βελτίωση του πληθωριστικού δείκτη αναμένεται να αναστείλουν την απόφαση για πλήρη ενεργοποίηση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Άλλωστε, μιλώντας σε συνέδριο του Reuters για το Παγκόσμιο Επενδυτικό Outlook, ο Θέμης Θεμιστοκλέους, CIO της UBS για την Ευρώπη, εκτίμησε πως οι πιθανότητες μίας πλήρους ενεργοποίησης του QE ανέρχονται μόλις στο 40%.
«Πολλοί επενδυτές συμφωνούν πως η ποσοτική χαλάρωση δεν θα ωφελήσει την Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Το 2014 υπήρξαν πολλά εμπόδια, τα οποία ενδέχεται ωστόσο, να μετατραπούν σε πλεονεκτήματα» διαμήνυσε παράλληλα, επικαλούμενος ως παράδειγμα τη ραγδαία υποχώρηση του ευρωπαϊκού νομίσματος.
Επίσης, υπενθύμισε πως η πιστωτική ζήτηση έχει επιτέλους επιστρέψει σε θετικό έδαφος, ενώ την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού των τραπεζών έχει μειωθεί σημαντικά.
«Άλλωστε, η ΕΚΤ έχει και άλλα εργαλεία, πέραν της ποσοτικής χαλάρωσης» διαμήνυσε ο αναλυτής της UBS.
«Πρέπει να αναρωτηθούμε ποια θα είναι η επίδραση του QE στην οικονομία. Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως η επίδραση θα είναι ισχυρή και δυναμική» σημείωσε.
«Το QE δεν συνιστά το μοναδικό εργαλείο της ΕΚΤ. Μπορεί να στραφεί στην αγορά καλυμμένων ομολόγων ή στη χορήγηση φθηνών δανείων (TLTROs). Ο ισολογισμός δύναται να αυξηθεί με αρκετούς τρόπους» κατέληξε ο Θ. Θεμιστοκλέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης