Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNN Money: Στα πρόθυρα μίας νέας κρίσης η παγκόσμια οικονομία - Οι 5 φόβοι των αναλυτών

CNN Money: Στα πρόθυρα μίας νέας κρίσης η παγκόσμια οικονομία - Οι 5 φόβοι των αναλυτών
Σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης πέρασε η οικονομία της Ιαπωνίας
Ούτε έναν, ούτε δύο αλλά πέντε - τουλάχιστον - λόγους για τους οποίους οι επενδυτές φοβούνται πως η παγκόσμια οικονομία θα περιέλθει σε ακόμη μία κρίση, παραθέτει το CNN Money.
Με την επιστροφή της Ιαπωνίας σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης να συνιστά το ύστατο «χτύπημα» στην απόπειρα ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, το CNN Money διερωτάται εάν τελικώς βρισκόμαστε στα πρόθυρα ακόμη μίας κρίσης.
Στοιχειοθετώντας τις ανησυχίες του, το αμερικανικό οικονομικό μέσο παραθέτει πέντε λόγους, οι οποίοι προαναγγέλλουν μία δυσάρεστη τροπή των οικονομικών εξελίξεων, σε παγκόσμιο επίπεδο:

1. Ιαπωνία
Η οικονομία αναπάντεχα συρρικνώθηκε το γ’ 3μηνο του 2014 κατά -1,6% βάζοντας σε μπελάδες το τρίτο ισχυρότερο ΑΕΠ του πλανήτη
2. Ευρωζώνη
Ενώ η Γερμανία απέφυγε - έστω και οριακά - την ύφεση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης παραμένει κολλημένο. Υψηλή ανεργία, δυσθεώρητο χρέος και έλλειψη επενδύσεων εξακολουθούν να… κρατούν πίσω την οικονομία. Παράλληλα, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού ή της μακράς περιόδου ενός στασιμοπληθωρισμού καθιστά καταναλωτές και εταιρείες ιδιαίτερα προσεχτικούς και διστακτικούς.
3. Πετρέλαιο – Χρυσό
Η ζήτηση για τα εμπορεύματα έχει υπονομευθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, συνεπάγοντας μία βίαιη «βουτιά» στην τιμή τους. Ενδεικτικά, το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κατά -24% από την έναρξη του 2014, ενώ το σίδερο κατά -40%.
4. Αναδυόμενες αγορές
Η επιβράδυνση της Κίνας έχει επιφέρει σημαντική οπισθοδρόμηση στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών. Η ανάπτυξη έχει καταρρεύσει, καθώς το ΔΝΤ «βλέπει» αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις +0,3%.
5. Γεωπολιτικοί κίνδυνοι
Ο πόλεμος σε Συρία και Ιράκ αποτελεί ακόμη έναν ανασταλτικό παράγοντα στο status της παγκόσμιας οικονομίας. Η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης αυξάνεται εκ νέου, προαναγγέλλοντας δυσάρεστες εκπλήξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης