Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία θα επηρεαστούν περισσότερο αν η ΕΚΤ περιορίσει την έκθεση των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα

Fitch: Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία θα επηρεαστούν περισσότερο αν η ΕΚΤ περιορίσει την έκθεση των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα
Αν περιορίσει η ΕΚΤ κατά 25% την έκθεση των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να επανατοποθετήσουν 1,1 τρισ. εταιρικών ομολόγων
Η επίλυση του ζητήματος του φαύλου κύκλου μεταξύ του δημόσιου χρέους και του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εργασίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανέλαβε την αποκλειστική εποπτεία των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, Fitch.
Όπως επισημαίνεται σε έκθεση του οίκου, η επικεφαλής του ενιαίου ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών, Daniele Nouy, έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να ενεργεί σαν να μην εγκυμονούν κινδύνους τα κρατικά ομόλογα, ενώ έχει καταστήσει σαφές ότι, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να τεθούν όρια όσον αφορά την έκθεση που μπορεί να έχουν οι τράπεζες επί του δημοσίου χρέους.
Οι δηλώσεις της D. Nouy δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί σχετικά με το πώς η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο οίκος Fitch στους υπολογισμούς του λαμβάνει υπόψη για τον περιορισμό της έκθεσης των τραπεζών έναντι οιουδήποτε κινδύνου τον καθορισμένο από τη Βασιλεία στο 25%.
Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία των «τεστ αντοχής» που έγιναν γνωστά στα τέλη του περασμένου μήνα και σε σχέση με το κλείσιμο του 2013, ο οίκος εκτιμά ότι με την εφαρμογή αυτού του ορίου, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα έπρεπε να επαναφέρουν θέσεις σε κρατικά ομόλογα ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, έναντι συνόλου 1,7 τρισ. ευρώ που έχουν σήμερα.
Αν το όριο αυτό ήταν υψηλότερο, π.χ. 50%, το προς πώληση χρέος θα ανερχόταν στα 800 δισ. ευρώ.
Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι, ενώ η πρόθεση και ο σκοπός εισαγωγής αυτών των περιορισμών θα αποβεί θετικός για τις τράπεζες, το μέτρο θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί, επειδή δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, ο οργανισμός θεωρεί ότι η εισαγωγή τέτοιων περιορισμών θα πρέπει να γίνει σταδιακά, ώστε να επιτραπεί στα ιδρύματα να βρουν επενδυτές για τα ομόλογα προς πώληση.
Ακόμη, στην έκθεση γίνεται αναφορά στην πιθανότητα η ίδια ΕΚΤ να αγοράσει αυτό το χρέος, καθώς ο διοικητής της, Mario Draghi, έχει αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.
Αυτές οι αγορές θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες για την Ισπανία, όπου η πώληση χρέους που θα έπρεπε να κάνουν οι τράπεζές της θα έφθανε το 20% του συνόλου.
Σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ιταλία, το ποσοστό αυτό μειώνεται περίπου στο 10%.
Οι αναλυτές του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνουν ότι από το 1,7 τρισ. ευρώ δημόσιο χρέος που κατέχουν οι τράπεζες, το 60% είναι έκθεση σε ομόλογα των χωρών τους.
Στις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας, σημειώνεται στην έκθεση, σχεδόν το σύνολο του δημόσιου χρέους αφορά τη χώρα προέλευσής τους.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης