Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μειώνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Citigroup....αλλά προτείνει αγορές

Μειώνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Citigroup....αλλά προτείνει αγορές
Μπορεί οι τραπεζικές μετοχές να διόρθωσαν απότομα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κινηθούν υψηλότερα, εκτιμά η Citigroup
Σε μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Citigroup, αναβαθμίζοντας ωστόσο τη σύσταση του κλάδου σε buy (αγορά).
Στην 18σέλιδη ανάλυση με τίτλο "The ECB, Greek Banks and Cost of Equity" (Η ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες και το κόστος κεφαλαίου), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Citigroup μειώνει την τιμή στόχο της Alpha bank σε 0,65 ευρώ, από 0,75 ευρώ προηγουμένως, της Eurobank σε 0,30 ευρώ, από 0,36 ευρώ, της Εθνικής σε 2,75 ευρώ από 3 ευρώ προηγουμένως, και της Πειραιώς σε 1,45 ευρώ από 1,65 ευρώ προηγουμένως.



Η Citigroup εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές θέσεις των ελληνικών τραπεζών είναι σχετικά ισχυρές, παραμένοντας αγοραστής στον κλάδο.
Μπορεί οι τραπεζικές μετοχές να διόρθωσαν απότομα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κινηθούν υψηλότερα.
Σύμφωνα με την ίδια, το σημερινό επίπεδο τιμών συνεπάγεται υπερβολική αποτίμηση του κόστους των ιδίων κεφαλαίων, την ώρα μάλιστα που η ΕΚΤ παρέχει ένα τείχος προστασίας από την τρέχουσα έννοια της κρίσης.
Με βάση τους νέους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, οι ελληνικές απαιτείται να σχηματίσουν υψηλότερες προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET1 ratio) κάτω από το 10%.
Συμπεριλαμβανομένου και του όφελους από τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε πιστωτική απαίτηση (DTC), η Citigroup εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του δείκτη NPLs κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (Eurobank) έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες (Πειραιώς) μέχρι το 2016.
Συμπεριλαμβανομένου και του όφελους του DTC, η Alpha Bank βρίσκεται στην καλύτερη θέση του κλάδου, ενώ η Eurobank στην πιο ευάλωτη.



Αναφορικά με το κόστος κεφαλαίου (CoE), η Citigroup εκτιμά ότι το τρέχον επίπεδο τιμών υπαγορεύει ένα κόστος της τάξεως του 14-15% για τις περισσότερες τράπεζες, στη βάση της εκτίμησης για 3% ανάπτυξη.
Επίσης, με βάση τις τρέχουσες αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων (8%), το CoE φαίνεται λογικό, αν και αναμένεται οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής να περιορίσουν το κόστος δανεισμού στις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης.
Εάν συμβεί αυτό, τότε η αποτύπωση του CoE στο ταμπλό θα είναι υπερβολική.

Ένα παράλληλο σύμπαν: η πραγματική οικονομία, ο τραπεζικός τομέας και οι αγορές

Η εχθρική τάση των αγορών και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, προς το παρόν, δεν βλάπτει την πραγματική οικονομία και στον τραπεζικό κλάδο.
Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του έτους δείχνουν τάσεις βελτίωσης των επισφαλειών και των χρηματοδοτικών δαπανών, οι οποίες θα συνεχιστούν το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Στα δεδομένα αυτά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ελληνικό ΑΕΠ, τα οποία έδειξαν επιστροφή στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης