Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μοοdy's: Αναβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου σε B3, από Caa3 προηγουμένως - Σταθερό outlook - Πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή

Μοοdy's: Αναβάθμισε την αξιολόγηση της Κύπρου σε B3, από Caa3 προηγουμένως - Σταθερό outlook - Πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή
Η αναβάθμιση της Κύπρου αντανακλά την πρόοδο που έχει καταγράψει η κυπριακή κυβέρνηση στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ελλοχεύουν
Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου, σε B3, από Caa3 προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Μoody's, δίδοντας ταυτόχρονα σταθερό outlook.
Eιδικότερα ο οίκος αναβάθμισε σε B3 τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου, ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο Not-Prime (NP).
Η αναβάθμιση αντανακλά την πρόοδο που έχει καταγράψει η κυπριακή κυβέρνηση, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει καίριες προκλήσεις που αφορούν στη μακροοικονομική σταθερότητα, δημοσιονομική προσαρμογή, χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 
Πιο αναλυτικά, η αναβάθμιση της Κύπρου αντανακλά πρωτίστως δύο λόγους:
1) Τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει σημειωθεί, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2014 και αποκλιμάκωση των επιπέδων του δημοσίου χρέους από το 2015.
2) Τη σταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των προβληματικών κυπριακών τραπεζών.
Ωστόσο ο οίκος προειδοποιεί πως οι προκλήσεις παραμένουν για την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας.
Οι προκλήσεις αφορούν το αδύναμο ακόμη οικονομικό outlook και τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) που υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών.
Η Moody's προβλέπει πως η Κύπρος θα κατορθώσει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς τους στόχους από εδώ και πέρα.
Ειδικότερα, ο οίκος εκτιμά μείωση του κυπριακού δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2014 και πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ.
Η ύφεση της κυπριακής οικονομίας δεν αναμένεται να υπερβεί το -2,5% το 2014.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης, η κυπριακή οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά ήπιας και σταδιακής ανάκαμψης κατά την περίοδο 2015 - 2016, με την ανάπτυξη να τοποθετείται κοντά στο 2%.
Ταυτόχρονα το κυπριακό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στο 110% του ΑΕΠ το 2015, προκειμένου στη συνέχεια να αρχίσει να μειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης