Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook του Βελγίου, από σταθερό προηγουμένως - Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΑΑ - Απειλή το δημόσιο χρέος

Fitch: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook του Βελγίου, από σταθερό προηγουμένως - Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΑΑ - Απειλή το δημόσιο χρέος
Η Fitch δεν αποκλείει να απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του Βελγίου
Στην υποβάθμιση του outlook του Βελγίου, σε αρνητικό από σταθερό προηγουμένως, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch.
Ταυτόχρονα η Fitch επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του Βελγίου στο ΑΑ, τη βραχυπρόθεσμη στο F1+, καθώς και το Country Ceiling στο AAA.
Η απόφαση για υποβάθμιση του outlook σε αρνητικό, από σταθερό προηγουμένως, αντανακλά τους εξής λόγους:
Η προσπάθεια για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2014 παρέμεινε στάσιμη.
Το έλλειμμα εκτιμάται πως θα κινηθεί πέριξ του 3% του ΑΕΠ για το τρέχον έτους, ήτοι υψηλότερο κατά 0,6% έναντι των αρχικών δημοσιονομικών στόχων που είχαν τεθεί.
Η κυβέρνηση της χώρας φαίνεται πως αναβάλλει την επίτευξη του στόχου για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, κατά δύο χρόνια, ήτοι το 2018, από το 2016 που αρχικά σχεδιαζόταν.
Η Fitch δεν αποκλείει να απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του Βελγίου.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του δημοσίου χρέους του Βελγίου, η Fitch εκτιμά πως θα διαμορφωθεί πέριξ του 105,8% έναντι του ΑΕΠ το 2014, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Όπως προειδοποιεί ο οίκος, το υψηλό χρέος αποτελεί τη μεγαλύτερη αδυναμία της αξιολόγησης της χώρας.
Σημαντική επιδείνωση εμφανίζει και η πορεία της ανάπτυξης της βελγικής οικονομίας.
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε στο 1% - έναντι 1,2% προηγουμένως - την εκτίμηση για την ανάπτυξη του Βελγίου το 2014.
Η ανάπτυξη για το 2015 τοποθετείται στο 0,9% (έναντι πρότερης εκτίμησης για 1,6%) και στο 1,1% το 2016.
Η αξιολόγηση ΑΑ του Βελγίου αντανακλά πως πρόκειται για μια χώρα με στέρεο τραπεζικό σύστημα, πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία.
Τα βελγικά νοικοκυριά έχουν περιορισμένο χρέος και υψηλό πλούτο.
Οι βελγικές τράπεζες που συμμετείχαν στα stress tests της ΕΚΤ πέρασαν με επιτυχία τη διαδικασία, αποδεικνύοντας πως το βελγικό τραπεζικό σύστημα έχει αντοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης