Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Γιατί η παγκόσμια οικονομία πρέπει να φοβάται την Ευρωζώνη; - Επτά παράγοντες που δεν πρέπει να αγνοηθούν

El-Erian: Γιατί η παγκόσμια οικονομία πρέπει να φοβάται την Ευρωζώνη; - Επτά παράγοντες που δεν πρέπει να αγνοηθούν
Παρά τη βελτίωση στο γ' 3μηνο, ο κίνδυνος παραμένει ζωντανός
«Αδιάφορος» για την οριακή βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας δηλώνει ο Mohamed El-Erian, προειδοποιώντας πως ο κίνδυνος της ύφεσης παραμένει ζωντανός, απειλώντας τους ισχυρούς «παίχτες» της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg, o σύμβουλος της Allianz καθιστά σαφές πως η καταρρέουσα ευρωπαϊκή ανάπτυξη, παρά την οριακή βελτίωση, εξακολουθεί να συνιστά απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Πλέον, εξηγεί, η κάθε χώρα καθίσταται ικανή να συμπαρασύρει στην ύφεση και τη γειτονική της χώρα, συμβάλλοντας στη δημιουργία του φαινομένου του «ντόμινο».
Έτσι, συνεχίζει ο El-Erian, μία τυχόν κατάρρευση της Ευρωζώνης δύναται να παρασύρει στον όλεθρο ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Δικαιολογώντας επομένως την άποψή του, παραθέτει επτά λόγους, για τους οποίους η παγκόσμια οικονομία οφείλει να ανησυχεί για την Ευρωζώνη:

1. Τα στοιχεία της Eurostat για το γ’ 3μηνο του 2014 καταδεικνύουν πως η οικονομική αδυναμία έχει συγκεντρωθεί – απομονωθεί στις τρεις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης - τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
2. Λόγω της λιτότητας, η Ευρωζώνη κινδυνεύει να διολισθήσει σε ένα σπιράλ, όπου η άνιση ανάπτυξη και ο αποπληθωρισμός αλληλο-τροφοδοτούνται διαρκώς.
3. Οι γεωπολιτικές εντάσεις με τη Ρωσία θέτουν σημαντικούς κινδύνους στην Ευρωζώνη. Άλλωστε, η υψηλή εμπορική και τραπεζική εξάρτηση συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδυση των κινδύνων.
4. Η λιτότητα και η μείωση των ελλειμμάτων έχει επιδράσει σημαντικά στις κοινωνίες των χωρών της Ευρωζώνης, με κύριο θύμα την αγορά εργασίας. Πλέον, για να επουλωθεί η ζημιά των ανέργων απαιτείται μία ισχυρή και διαρκή ανάπτυξη. Όμως, η πιθανότητα να χαθεί όχι απλώς μία δεκαετία, αλλά μία ολόκληρη γενιά είναι αρκετά μεγάλη.
5. Η ΕΚΤ είναι η μόνη, η οποία επιχειρεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα της Ευρωζώνης. Όμως, τα ληφθέντα μέτρα δεν καθίστανται επαρκή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το σύνολο των ευρωπαϊκών προβλημάτων. Επομένως, το μεγάλο στοίχημα της ΕΚΤ πλέον, έγκειται στην ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης και στη βελτίωση της δημοσιονομικής συνεργασίας των κρατών.
6. Όσο η Ευρώπη προσπαθεί να παράσχει ώθηση στην ανάπτυξη, τόσο πιο πολύ εγκλωβίζεται στις επιλογές των άλλων. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία αντιμετώπισε την ύφεση, μέσω της αποδυνάμωσης του γεν. Αυτό ακριβώς επιχειρεί να πραγματώσει σήμερα και η Ευρωζώνη, μέσω της υποτίμησης του ευρώ.
7. Οι μηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης δεν είναι ανεξάντλητες και κάποια στιγμή, θα σταματήσουν να τροφοδοτούν την Ευρώπη. Μάλιστα, ο κίνδυνος αυξάνεται περαιτέρω, δεδομένης της επιβράδυνσης στις αναδυόμενες αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης