Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Fed, Κίνα και Ευρωζώνη πυροδοτούν νέο πανικό στην παγκόσμια οικονομία

Economist: Fed, Κίνα και Ευρωζώνη πυροδοτούν νέο πανικό στην παγκόσμια οικονομία
Έτος... πανικού και φόβου το 2015, σύμφωνα με τον Economist
Fed, Kίνα και - δυστυχώς - Ευρωζώνη είναι οι τρεις εν δυνάμει πηγές ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία!
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει το βρετανικό περιοδικό Economist, το οποίο υπό τον τίτλο «Crisis? What crisis?», διαμηνύει πως το 2015 οι εν δυνάμει πηγές ανησυχίας εντοπίζονται στη Fed, στην Κίνα και στη γνώριμη… Ευρωζώνη.
Γιατί όμως ο Economist θεωρεί πως η παγκόσμια ανησυχία εκπορεύεται από τις προαναφερθείσες πηγές;
Όπως υπενθυμίζει το βρετανικό περιοδικό, η προαναγγελία ολοκλήρωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed είχε επιφέρει σημαντική υποτίμηση των νομισμάτων και ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού των αναδυόμενων αγορών.
Κάτι ανάλογο συμπληρώνει ο Economist, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και κατά το 2015, καθώς η Fed πλησιάζει όλο και περισσότερο στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων, μετά το 2006.
Οι ευάλωτες και ευπαθείς χώρες, οι οποίες διαθέτουν υψηλό χρέος και μεγάλα ελλείμματα, όπως για παράδειγμα η Τουρκία και η Ινδονησία, επίκειται να πληγούν ανεπανόρθωτα από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.
Η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, ως απόρροια των κινήσεων της Fed, αναμένεται να επιδράσει και στις αναπτυγμένες χώρες, καθώς οι τράπεζες οφείλουν να διασφαλίσουν την ποιότητα των assets, μέσω της συρρίκνωσης της έκθεσής τους στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Συνεχίζοντας, ο Economist προειδοποιεί πως ακόμη και εάν οι αναδυόμενες αγορές επιδείξουν απαράμιλλη ψυχραιμία, η αναταραχή θα επέλθει και πάλι λόγω της… Κίνας.
Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνεται διαρκώς, παρά τη ραγδαία χρηματοπιστωτική επέκταση. Την ίδια ώρα, το χρέος, τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό επίπεδο, διογκώνεται συνεχώς, καθώς από το 100% το 2008 έχει εκτιναχθεί στα 250%.
Η κρίση στην Κίνα όμως, δεν αναμένεται να πυροδοτηθεί από το υψηλό χρέος, αλλά από τη ραγδαία υποτίμηση των ακινήτων και την αλματώδη ανάπτυξη του σκιώδους τραπεζικού συστήματος.
Ωστόσο, επισημαίνει ο Economist, εάν ούτε η Κίνα καταφέρει να επιφέρει αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, τότε σίγουρα θα το καταφέρει η Ευρωζώνη!
Η αδύναμη ανάπτυξη και η κατάρρευση των τιμών αναμένεται να εγείρουν νέο πανικό. Μάλιστα, προεξέχουσα χώρα στον αναδυόμενο φόβο συνιστά η Ιταλία, της οποίας το χρέος έχει εκτιναχθεί στο 134% του ΑΕΠ.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης