Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Στις 22 Ιανουαρίου του 2015 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την αγορά κρατικών ομολόγων

Citigroup: Στις 22 Ιανουαρίου του 2015 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την αγορά κρατικών ομολόγων
Γιατί η ΕΚΤ δεν θα δράσει  τον Δεκέμβριο του 2014 αλλά θα περιμένει αρχές του 2015;
Τον Ιανουάριο του 2015 «προβλέπει» η Citigroup την ενεργοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεσή της, υπό τον τίτλο «Door Open to QE, Favouring January», η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει πως το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ έστειλε την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου του 2014,  ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς του επενδυτές, σχετικά με τον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Η ΕΚΤ κατέστησε σαφή τη σπουδαιότητα αύξησης του ισολογισμού, μέσω της ενεργοποίησης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων» εκτιμά η Citigroup.
«Η πλειονότητα των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου τάσσεται υπέρ της τάχιστης δράσης, προτού οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα» αναφέρει εν συνεχεία.
Με τον πληθωρισμό να παραπαίει και την ανάπτυξη να αναζητείται ακόμη, η Citigroup υπογραμμίζει πως η ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι αναπόφευκτη.
«Η πιθανότερη ημερομηνία για την ενεργοποίηση του προγράμματος είναι στις 22 Ιανουαρίου του 2015, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το νέο έτος» υπερθεματίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Επιχειρηματολογώντας, η Citigroup εξακολουθεί να πιστεύει πως η ενεργοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα λειτουργήσει επικουρικά με την αγορά assets 600 δισ. ευρώ, κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της ΕΚΤ, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της περαιτέρω διόρθωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.




Γιατί η ΕΚΤ δεν θα δράσει τον Δεκέμβριο του 2014;

Αν και η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει από τον Δεκέμβριο του 2014, η Citigroup επισημαίνει πως απαιτείται περαιτέρω χρόνος, προκειμένου να αποτιμηθεί η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Έτσι, η ανακοίνωση του QE μετατίθεται σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, για τις 22 Ιανουαρίου του 2015.
Βέβαια, η απόφαση της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης...τις επόμενες εβδομάδες.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης