Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Telegraph:«Τείχος» του Βερολίνου στην προσπάθεια Draghi να σώσει την ευρωζώνη - Παραίτηση Weidmann αν η ΕΚΤ αγοράσει κρατικά ομόλογα

Telegraph:«Τείχος» του Βερολίνου στην προσπάθεια Draghi να σώσει την ευρωζώνη - Παραίτηση Weidmann αν η ΕΚΤ αγοράσει κρατικά ομόλογα

«Πόλεμος» Draghi – Weidmann στην ΕΚΤ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο «πόλεμος» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με βασικούς αντιπάλους τον κεντρικό τραπεζίτη Mario Draghi και τον διοικητή της Bundesbank, Jens Weidmann.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, αν η ΕΚΤ επιμείνει και τελικά προχωρήσει στις αγορές κρατικών ομολόγων, ο γερμανός Weidmann θα παραιτηθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Οι προσπάθειες του Draghi να σώσει την ευρωζώνη, προσκρούουν στο τείχος που έχει υψώσει το Βερολίνο, τονίζει ο αρθρογράφος Αmbrose Evans-Pritchard.
O Draghi έκανε το πρώτο βήμα, αγνόησε το Βερολίνο και προχώρησε στη λήψη μέτρων για την αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ κατά 1 τρις. ευρώ.
Ωστόσο η αντεπίθεση από την πλευρά της Γερμανίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ήδη οι γερμανικές εφημερίδες κάνουν λόγο για «πραξικόπημα».
Σύμφωνα με την Telegraph, ο Draghi κατηγορείται ότι αποκρύπτει σημαντικά έγγραφα από τους δύο Γερμανούς, μέλη της ΕΚΤ, τον Jens Weidmann και την Sabine Lautenschlager, προκειμένου να μην τα χρησιμοποιήσουν στον «ανταρτοπόλεμό τους» κατά της ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι πολέμιοι της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) υποστηρίζουν ότι είναι ανώφελη, καθώς τα επιτόκια βρίσκονται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κοντά στο μηδέν, και οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων, βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο σύμφωνα με την Telegraph, τα επιχειρήματα αυτά απλώς ρίχνουν στάχτη στα μάτια.
Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να τυπώσουν χρήματα για να αγοράσουν χρυσό, γη, πετρέλαιο για στρατηγικά αποθέματα.
Ή μπορούν να τυπώσουν χρήμα για την κατασκευή υποδομών.
Το QE αποτελεί εργαλείο κατά του αποπληθωρισμού και δεν χρειάζεται να δουλέψει μέσω των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης