Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος - Η Ελλάδα βυθίζεται στον αποπληθωρισμό, ενώ η αγοραστική δύναμη στη Γερμανία ισχυροποιείται

WSJ: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος - Η Ελλάδα βυθίζεται στον αποπληθωρισμό, ενώ η αγοραστική δύναμη στη Γερμανία ισχυροποιείται
Ελλάδα και Ισπανία βιώνουν ήδη αποπληθωρισμό, ενώ Γερμανία και Αυστρία βλέπουν να ενισχύεται η αγοραστική δύναμη
Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους επηρεάζει την Ευρώπη και κυρίως την ευρωπαϊκή οικονομία η χαμηλή πορεία του πληθωρισμού.
"Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση έχουν ήδη εισέλθει στο κατώφλι του αποπληθωρισμού. Οι πιο υγιείς ευρωπαϊκές χώρες, στον αντίποδα, βλέπουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να αυξάνεται κατακόρυφα", σχολιάζει, σε νέο δημοσίευμά της, η Wall Street Journal, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει τον αντίκτυπο - θετικό ή αρνητικό - των χαμηλών πτήσεων του πληθωρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι χώρες της αδύναμης περιφέρειας - κυρίως η Ελλάδα και η Ισπανία - έχουν ήδη εισέλθει σε τροχιά αποπληθωρισμού.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η τρέχουσα κατάσταση τείνει να καταστεί επικίνδυνη και για την Ιταλία, καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός και η ύφεση της οικονομίας αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που μπορεί να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια για μείωση του ιταλικού δημοσίου χρέους. 
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, οι χώρες του ισχυρού Βορρά - όπως η Γερμανία και η Αυστρία - βλέπουν ήδη να ενισχύεται σημαντικά η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ένδειξη ότι οι οικονομίες τους παραμένουν εύρωστες. 
Στο τρέχον επίπεδο του 0,4%, σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει πολύ χαμηλός και φυσικά απέχει... μίλια μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ για διαμόρφωση πληθωρισμού στο επίπεδο του 2%.
Σήμερα, Πέμπτη, συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με τους αναλυτές να προβλέπουν τα εξής:
Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ανακοινώσει νέα δράση, αλλά σίγουρα θα διατηρήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης, στο μέλλον, περαιτέρω δραστικών μέτρων - ίσως και αγορών κρατικών ομολόγων - σε περίπτωση που η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας επιδεινωθεί δραματικά...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης