Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το τρελό σχέδιο του O’Neil για την Ευρωζώνη - Οι Γερμανοί να πληρώνουν τις αδύναμες χώρες της ΕΕ

Το τρελό σχέδιο του O’Neil για την Ευρωζώνη - Οι Γερμανοί να πληρώνουν τις αδύναμες χώρες της ΕΕ
«Η πρότασή μου δεν είναι περισσότερο τρελή από την εμμονή στη λιτότητα»
Ένα… τρελό σχέδιο για την ενίσχυση των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών παραθέτει ο πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs και εφευρέτης του όρου «BRICs», Jim O’Neil.
Σε κείμενό του για λογαριασμό του γνωστού think tank Bruegel, το οποίο αναδημοσιεύεται από το πρακτορείο CNBC, ο J. O’ Neil καταθέτει μία σειρά από… άκρως αντισυμβατικές προτάσεις, οι οποία στοχεύουν στην ανάσχεση της ύφεσης και στη μείωση του δημόσιου χρέους.
«Η Γερμανία θα μπορούσε να βοηθήσει την Ιταλία και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, παραχωρώντας τους μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος.
Όπως εξηγεί, η Γερμανία θα μπορούσε να παραχωρήσει στην Ιταλία μία σχετική «ανομία» ως προς την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, με άμεσο στόχο την ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης.
Μάλιστα, συνεχίζει, οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες βαλλόμενες χώρες της Ευρωζώνης.
«Η Ιταλία χρήζει της βοήθειας της Γερμανίας όχι μόνο σε επίπεδο δημοσιονομικής ευελιξίας, αλλά και σε επίπεδο αύξησης του πληθωρισμού, πλησίον του 2%.
«Θα είναι αδύνατο για την Ευρωζώνη να επιτύχει το στόχο του 2% , εκτός εάν η Γερμανία δεν αυξήσει τις τιμές κατανάλωσης σε παρόμοια ή υψηλότερα επίπεδα» διατείνει εν συνεχεία.
Σ’ αυτό το σημείο, ο Jim O’ Neil παραθέτει την τρελή - όπως την αποκαλεί - πρότασή του.
«Οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν έναν επιπλέον ετήσιο φόρο, κάθε φορά που ο γερμανικός πληθωρισμός περιορίζεται κάτω του 2%» εξομολογείται ο διάσημος οικονομολόγος.
«Τα έσοδα από αυτόν τον έξτρα φόρο θα μπορούσαν να κατανέμονται στις χώρες, οι οποίες διαθέτουν έλλειμμα κάτω του -3% και οριακή ή και μηδενική ανάπτυξη» συμπληρώνει ο Jim O’Neil.
«Η πρότασή μου δεν είναι περισσότερο τρελή από την εμμονή στη λιτότητα» καταλήγει, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αναμενόμενες γερμανικές αντιδράσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης