Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία υποφέρουν από τον αποπληθωρισμό - Επωφελείται η Γερμανία - Αυξάνει την αγοραστική της δύναμη

WSJ: Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία υποφέρουν από τον αποπληθωρισμό - Επωφελείται η Γερμανία - Αυξάνει την αγοραστική της δύναμη
Αισθητές οι αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από την πτώση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τη WSJ
Διαφορετικά επηρεάζει τις 18 οικονομίες της ευρωζώνης ο χαμηλός πληθωρισμός, σύμφωνα με ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.
Στις χώρες που έχουν δεχθεί πλήγμα από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, οι αρνητικές επιπτώσεις της πτώσης των τιμών, που είναι γνωστή ως αποπληθωρισμός, καταδεικνύουν με σαφήνεια την πτώση της κερδοφορίας και τους χαμηλότερους μισθούς, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά δεδομένα.
Ωστόσο σε πιο υγιείς οικονομίας όπως της Γερμανία και της Αυστρία, όπου η ανεργία είναι χαμηλή και τα εισοδήματα υψηλά, η προφανέστερη επίπτωση είναι μια ώθηση στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 0,4%, κατά πολύ χαμηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, κοντά στο 2%.
Σημειώνεται ότι στις φθινοπωρινές της προβλέψεις η Κομισιόν αναφέρει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός τουλάχιστον μέχρι το 2016.
Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα ωστόσο θα διατηρήσει ανοικτή την πόρτα στην αγορά κρατικών ομολόγων, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Η ζημιά του χαμηλού πληθωρισμού είναι ξεκάθαρη στην Ισπανία, καθ΄σως οι βιομηχανίες αναζητούν τη μείωση του κόστους, προκειμένου να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να ενισχύσουν τις εξαγωγές.
Οι τιμές καταναλωτή σημειώνουν πτώση εδώ και τέσσερις μήνες.
Οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι ή συρρικνώνονται, γεγονός που ασκεί επιπλέον πίεση στα καταπιεσμένα νοικοκυριά.
Στην Ιταλία, ο χαμηλός πληθωρισμός και η συρρίκνωση της οικονομίας, καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει φρένο στην αύξηση του χρέους έναντι του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε 2,2 τρισ. ευρώ, στο 132% του ΑΕΠ και συνεχίζει με ανοδική πορεία.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης