Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι δύο κυρίες του ευρωπαϊκού banking παρουσιάζουν τον SSM - Nouy και Lautenschlager περιγράφουν το φιλόδοξο εγχείρημα

Οι δύο κυρίες του ευρωπαϊκού banking παρουσιάζουν τον SSM - Nouy και Lautenschlager περιγράφουν το φιλόδοξο εγχείρημα
H Nouy είναι η πρόεδρος του SSM και η Lautenschläger η αντιπρόεδρος
Ως τον μεγαλύτερο τραπεζικό επόπτη διεθνώς χαρακτηρίζουν τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας (SSM) των ευρωπαϊκών τραπεζών οι δύο ισχυρές κυρίες του ευρωπαϊκού banking, D. Nouy και S. Lautenschläger.
H Nouy είναι η πρόεδρος του SSM και η Lautenschläger η αντιπρόεδρος.
"Ο SSM αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της καλύτερης εποπτείας", επισημαίνουν οι Nouy και Lautenschläger, σε κοινό τους άρθρο στη Wall Street Journal, με αφορμή την επίσημη λειτουργία του μηχανισμού από χθες Τρίτη 4 Νοεμβρίου.
Όπως σημειώνουν οι δύο ισχυρές κυρίες του ευρωπαϊκού banking, στις 4 Νοεμβρίου, η ΕΚΤ, σε συνεργασία με 18 εθνικές τραπεζικές αρχές, ανέλαβε το δύσκολο έργο εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ο μηχανισμός εποπτείας αποτελεί τον πρώτο από τους τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης, ίσως το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό εγχείρημα από τη δημιουργία του ευρώ μέχρι σήμερα.
Μέσω του κοινού τους άρθρου στη Wall Street Journal, οι Nouy και Lautenschläger δεσμεύονται πως θα στοχεύσουν στην υιοθέτηση πολιτικών με στόχο να υπάρξει μια εποπτική αρχή ανεξάρτητη, αποτελεσματική και με ισχυρές προοπτικές, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 απέδειξε πως πλειάδα τραπεζών αποδείχθηκε ανέτοιμη και απροετοίμαστη να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο σοκ.
Για να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν στη σύσταση του SSM, ώστε να καταστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιο ασφαλείς.
Για να συμβεί αυτό προηγήθηκε η διαδικασία των stress tests, προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται οι 130 ισχυρότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, προτού ξεκινήσει επισήμως η εποπτεία τους.
Σύμφωνα με την πρόεδρο και την αντιπρόεδρο του SSM, τα stress tests αποτέλεσαν μια άνευ προηγουμένου διεξοδική εξέταση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών, υπό όρους πλήρους διαφάνειας.
Αυτό που κατέδειξε η δοκιμασία των stress tests της ΕΚΤ είναι η ανάγκη για κατάρτιση ενιαίας νομοθεσίας για το μείζον ζήτημα ορισμού των επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης για τον SSM να αξιολογηθούν τα μοντέλα τα οποία χρησιμοποιούν οι τράπεζες προκειμένου για τη διαχείριση του ρίσκου.
"Η ενιαία νομοθεσία και η συστηματικότερη εποπτεία δεν θα μειώσουν ούτε τον αριθμό των τραπεζικών χρεοκοπιών, ούτε τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια νέα τραπεζική κρίση. Σίγουρα όμως μπορούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μια τραπεζική χρεοκοπία να καταστεί συστημική και να απειλήσει το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του", υποστηρίζουν οι Nouy και Lautenschläger.
Όπως προσθέτουν, στόχος του SSM είναι να υπάρξει ένα τραπεζικό σύστημα ασφαλές για τους Ευρωπαίους καταθέτες και αξιόπιστο για τους επενδυτές.
Στόχος του SSM είναι σταθερές τράπεζες και ήρεμοι φορολογούμενοι.
"Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας", δεσμεύονται η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του SSM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης