Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συστάσεις Fitch προς ΕΚΤ - Να ληφθεί δράση για τη μείωση της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα

Συστάσεις Fitch προς ΕΚΤ - Να ληφθεί δράση για τη μείωση της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα
Θα απαιτηθεί μια μεταβατική περίοδος, προτού γίνουν ορατά τα οφέλη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την εφαρμογή του SSM
Πολλαπλά οφέλη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχει η ανάληψη, από σήμερα 4/11, του εποπτικού ρόλου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ.
Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, σε νέα έκθεσή του, ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας (SSM), που ξεκινά τη λειτουργία του επισήμως, σήμερα, θα καταστήσει πιο συνεπή και πιο σταθερή την τραπεζική νομοθεσία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Κατά τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η μείωση των αδυναμιών σε επίπεδο νομοθεσίας θα βελτιώσει τη διαφάνεια στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, παρέχοντας την ευκαιρία στις τράπεζες να αναλάβουν δράση, με στόχο την ισχυροποίηση των πιστωτικών τους προφίλ.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Fitch, θα απαιτηθεί μια μεταβατική περίοδος, προτού γίνουν ορατά τα οφέλη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, από την εφαρμογή του μηχανισμού εποπτείας (SSM).
Mάλιστα, κατά τον οίκο, ο μηχανισμός εποπτείας δεν αποκλείεται να κατορθώσει να βάλει φρένο στον κίνδυνο χρεοκοπίας μιας ευρωπαϊκής τράπεζας.
Μέσω της νέας αυτής έκθεσής της η Fitch προτρέπει την ΕΚΤ, καθώς πλέον αποτελεί τον επόπτη των ευρωπαϊκών τραπεζών, να αναλάβει δράση, προκειμένου να μειωθεί η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα.
Πως θα το κάνει αυτό; Μέσω της επιβολής αυστηρών κανόνων και περιορισμών προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης