Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Μέχρι το τέλος του α' 3μηνου του 2015 η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Deutsche Bank: Μέχρι το τέλος του α' 3μηνου του 2015 η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ
Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε επέκταση του ισολογισμού της, κατά 1 τρις ευρώ, επαναφέροντάς τον στα επίπεδα του 2012
Πεπεισμένη πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 δηλώνει η Deutsche Bank.
"Παραμένουμε βέβαιοι πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2015", σχολιάζουν οι αναλυτές της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας, σε νέα έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Focus Europe - Behind the curve", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε σημαντική επέκταση του ισολογισμού της, κατά 1 τρις ευρώ περίπου, επαναφέροντάς τον στα επίπεδα που είχε βρεθεί στις αρχές του 2012.
Ο λόγος μιας τέτοιας κίνησης είναι σαφής και ξεκάθαρος: Μέσω της άμεσης επέκτασης του ισολογισμού της, η ΕΚΤ επιχειρεί να αποδυναμώσει, σημαντικά, το ευρώ, ώστε να τονωθούν τόσο η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όσο και να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα η πορεία του πληθωρισμού.
Όπως εκτιμά η γερμανική τράπεζα, η στρατηγική την οποία έχει επιλέξει να ακολουθήσει η ΕΚΤ κρίνεται αξιόπιστη.
Η ΕΚΤ θα προβεί σε μαζικές αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα και τον νέο γύρο χορήγησης φθηνής ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μέσω του προγράμματος TLTROs.
Eάν η ΕΚΤ συμπεριλάβει στις αγορές assets και την πιθανότητα αγοράς εταιρικών ομολόγων, τότε θα επιτευχθεί πολύ πιο γρήγορα η επέκταση του ισολογισμού της.
Η αγορά εταιρικών ομολόγων εκτιμάται, σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, κοντά στα 140-190 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, αυτό που πρέπει να καταστεί σημαντικό είναι πως παρά τη διαρκή επαγρύπνηση και δράση της ΕΚΤ, ο διοικητής της, Mario Draghi, έχει μια επιθυμία, η οποία παραμένει ανικανοποίητη ακόμη.
Η επιθυμία του Mario Draghi δεν είναι άλλη από την προφανής: Η νομισματική πολιτική να προωθηθεί σε άμεση συνάρτηση και συνδυασμό με την ταυτόχρονη εφαρμογή της αναγκαίας δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής.
Εστιάζοντας, στη συνέχεια της έκθεσής της, η γερμανική τράπεζα, στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναγνωρίζει πως διαφαίνονται ενδείξεις σταθεροποίησής της, ωστόσο διευκρινίζει πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης